Вести

Гостовање Њ.Е. господина Фредерика Мондолонија

Предавање амбасадора Француске Републике при Републици Србији Њ.Е. господина Фредерика Мондолонија, одржано је на Факултету политичких наука у организацији Центра за међународну јавну политику. На самом почетку, присутнима се обратио продекан за основне студије проф. др Дарко Надић изразивши велико задовољство на посети амбасадора Француске. Оснивач и председник Центра за међународну јавну политику, МА Александар Кларић, истакао да је досадашња сарадња са Француским институтом била изузетно успешна, као и да ће Центар у наредном периоду радити на јачању односа између Србије и Француске.

Њ.Е. Фредерик Мондолони захвалио се Факултету политичких наука на позиву и додао да му је велика част што је баш ФПН први факултет у Србији који је посетио.  Он је истакао да су студије на ФПН-у веома изазовне и интересантне и искористио је ову прилику да охрабри наше студенте да уче француски језик. „Француски језик је језик културе и поезије, поред чега је користан за запослење како у Француској, тако и у другим земљама. Амбасадор је саопштио да је Француска сваке године све привлачнија за живот не само због лепоте саме земље већ и због динамике и иновација које пружа својим грађанима.“ Када је у питању размена студената у оквиру пројекта Еразмус, Њ.Е. господин Мондолони је напоменуо да је она веома важна јер на тај начин студенти стичу искуства у областима образовања и мултикултуралног развоја.

Приликиом свог говора напоменуо је значај сарадње између Србије и Француске, подсетивши на дешавања у Првом свертском рату као и то да је Француска Република свесна цене коју је наша земља платила за време рата. „Свет је много другачији након Другог светског рата, сада се суочавамо са глобалним изазовима попут тероризма, борбе за поштовање људских права и развојем дигиталне индустрије“. У току излагања амбасадор се дотакао теме интеграције Србије у Европску Унију похваливши напредак који наша земља остварује већ годинама. Господин Мондолони закључио је да је Србија један од кључних партнера за сарадњу у Источној Европи и исказао жељу за повећање међународне трговине.

Модератор догађаја био је координатор тима за међународну сарадњу Центра за међународну јавну политику Марко Голубовић.

 


Related Posts