Вести

Одржан докторски семинар – Дебата о теоријама међународних односа на почетку 21. века: мејнстрим и његови „изазивачи”

Докторски семинар – Дебата о теоријама међународних односа на почетку 21. века: мејнстрим и његови ,,изазивачи”, одржан је на Факултету политичких наука (ФПН) у сарадњи ФПН-а и Института за међународну политику и привреду (ИМПП). Семинар су отворили др Срђан Кораћ из ИМПП-а и асистент Факултета политичких наука МА Марко Ковачевић наводећи као кровну тему дебате начин избора теоријског приступа и анализирање проблема или процеса.

На првом панелу под називом „Епистемиологија међународних односа и либерализма“ говорили су докторанти Факултета политичких наука Милан Ранковић и Стефан Јојић. Поводом дискусије о чланку „Међународни односи у доба теоријског плурализма: о стању дисциплине и главним расправама почетком 21. века“, Ранковић је указао немогућност постојања вечитог мира у међународним односима јер они представљају цикличну дисциплину у којој се понављају одређени историјски обрасци. Јојић је, у свом чланаку „Неолиберални институционализам у мултиполарном свету“, истакао да је до експанзије либералних вредности дошло након Хладног рата, као и да либерални институционалисти све већи акценат стављају на државе као самосталне и равноправне учеснике у међународним односима.

На другом и трећем панелу говорило се о реализму у међународним односима, као и о критичким и алтернативним приступима у међународним односима.

Повод одржавања семинара је јубилеј – 70 година од покретања часописа „Међународни проблеми“ у оквиру Института за међународну политику и привреду.

 

У следећем документу можете погледати програм и учеснике семинара:

Програм семинара ФПН и ИМПП

 

 


Related Posts