Вести

Одржана трибина „Последице НАТО бомбардовања“

Трибина под називом „Последице НАТО бомбардовања“, на којој је говорила неурохирург, начелница Одељења за неуроонкологију Клиничког центра Србије и редовни професор на Медицинском факултету у Београду проф. др Даница Грујичић, одржана је на Факултету политичких наука у организацији Српског политичког форума (СПФ).

Професорка Грујичић истакла је задововољство што се млади интересују за ову тему која је од општег значаја за здравље људи у Србији и нагласила да се у последњих двадесет година број грађана са малигним болестима удвостручио. „Године 1998. било је око 19.000 оболелих од малигних болести, а сада смо на бројци од 37.000“, рекла је проф. др Грујичић. Она је нагласила да је потребно урадити озбиљне епидемиолошке студије о ономе што се догодило за време НАТО бомбардовања 1999. године. „У периоду од 1999. до 2010. број оболелих од леукемије се повећао за 130% и те форме малигнитета су агресивније. Број деце која обољевају од малигних болести у Србији је два и по пута већи од европског просека“, казала је др Грујичић.

Професорка је додала да се 1999. године догодила еколошка катастрофа која је имала последице по све земље региона и да је потребна свеобухватна и систематска анализа. „Анализа мора бити лишена сваке политике, важно је да знамо методологију и шта све треба да се уради, па ако се не стекну услови да се то сада уради – то је неопходно урадити у будућности“, објашњава др Грујичић. Докторка је предочила да је за такву анализу потребна одговорна држава и да је једино она у стању да све то спроведе у дело. „Држава треба да се позабави овим проблемом, потребно је да држава младима остави здраву земљу. У том послу неопходно је да се ангажују доктори, физичари, биолози, молекуларни биолози, инжењери односно да се све струке се удруже“, закључила је проф. др Грујичић.

Повод за организовање трибине је двадесет година од НАТО бомбардовања Југославије. Модератор трибине био је студент Факултета политичких наука Филип Марковић из студентске организације СПФ..

 

Related Posts