Вести

Одржано предавање „Послови #за5 о занимањима у НВО сектору”

Предавање „Послови #за5 о занимањима у НВО сектору” одржано је на Факултету политичких наука. Предавачи су били National Programme Officer др Зорана Антонијевић из OSCE – Organization for Security and Co-operation in Europe, National Programme Manager Ана Беља из United Nations Office for Project Services – UNOPS,  Project Manager Марина Старчевић Цвико из CARE International Balkans, Early Childhood Development Specialist Јелена Зајегановић Јаковљевић из UNICEF-а, директор Војкан Арсић из Centar E8, директорка и суоснивачица Данијела Јовић из Impact Hub Belgrade.

Др Зорана Антонијевић (OSCE) сматра да је за послове у невладином сектору данас потребно имати спремне вештине, знање, али и много среће. „Уколико заиста желите да направите неку реформу, не треба гледати на државу као на непријатеља. Без државе не можемо, са њом је тешко, али у њој има оптимистичних професионалаца који се заиста труде да буду одлични у ономе што раде”, рекла је Антонијевић.

Марина Старчевић Цвико (CARE International Balkans) не оспорава да је формално образовање важно, али наглашава да пажњу треба посветити неформалном образовању. Она саветује да треба искористити све прилике и волонтирати. „Не треба се определити или само за факултет или само за неформално образовање. Подржавам један проактиван став, једно критичко мишљење и интензивно залагање”, истакла је Старчевић.

Након тогa је Јелена Зајегановић Јаковљевић (UNICEF) указала на то да Уницеф у нашој земљи ради у сарадњи са државним институцијама и невладиним организацијама, те на тај начин остварује права деце. „Немојте се стидети да своје знање показујете и да се њиме похвалите. Без обзира из ког сектора долазите, мислим да ће у будућности бити потребнији људи који имају знање у одређеној области, а не искључиво они са дипломама”, нагласила је Зајегановић Јаковљевић.

Ана Беља (UNOPS) поручила је да треба бити флексибилан и мобилан, те да су честа путовања велика предност рада у невладиним организацијама, као и остваривање комуникације са великим бројем људи из сличних области. „Треба бити активан током студија, можда још увек не знате које области вас занимају, али студирање можете искомбиновати са учествовањем у многим пројектима”, предочила је Беља.

Затим је Данијела Јовић (Impact Hub Belgrade) изјавила да је од неформалног образовања битнија радозналост која је све ређа особина младих, а коју старије колеге, поред жеље за саморазвојем, изузетно цене. „Рад у овом сектору људима пружа прилику да истражују, унапређују се, уче на различитим тренинзима, али и од многих професионалаца. У последње време се романтизује одлазак из Србије, али идеални сценарио не постоји”, указала је Јовић.

Војкан Арсић (Centar E8) нагласио је да оно што разликује удружење грађана од свих осталих ствари које функционишу у нашем друштву, јесте то што оно пружа могућност да се бавимо стварима које су од интереса за саме грађане. „У невладиној организацији раде људи чији је примарни циљ да нешто поправе. Удружујемо се да бисмо променили ствари које се тичу насиља, запошљавања, ХИВ-а и слично”, закључио је Арсић.

 


Related Posts