Вести

Четврти дан V Школе америчких студија

Четвртог дана V Школе америчких студија предавања су одржали проф. др Саша Мишић и проф. др Драган Р. Симић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Професор др Саша Мишић одржао је предавање на тему „Два Ларија и Југославија“ и том приликом говорио о два истакнута амбасадора САД у Југославији, Лоренсу Силберману и Лоренсу Иглбергеру. Професор др Мишић истакао је њихову значајну улогу у креирању билатералних односа две државе током осамдесетих година 20. века. „При анализи рада амбасадора, један од главних аспеката је двострука лојалност – према својој држави и према држави у коју долази. Силберман је био крајње неуспешан по питању двоструке лојалности, док је са друге стране, његов наследник Иглбергер био успешан“, подвукао је професор Мишић. Како наводи проф. Мишић, оно што је Иглбергера прославило била је брза и паметна реакција на земљотрес у Македонији, када је добио надимак „Лоренс од Македоније“. Ипак, према суду професора Мишића, он је највише заслужио назив „Лоренс од Југославије“.

Професор др Драган Р. Симић наставио је већ започето предавање на тему „Монроова доктрина, II део“ и дискутовао о значају овог документа за америчку спољну политику. Он је објаснио да је немогуће разумети деветнаести век и прву половину двадесетог века без ове доктрине. „Најважнији принципи садржани у овом документу су принцип неколонизације и принцип неинтервенције. Важно је истаћи и три фазе Монроове доктрине: дефанзивна, офанзивна и мултилатерална која представља родно место панамериканизма“, предочио је професор Симић.  Он је навео да су, упркос принципима Монроове доктрине, Сједињене Америчке Државе показивале тенденције ширења изван западне хемисфере што је наишло на негодовање осталих нација. Професор Симић је додао да академици сматрају да САД данас више него икада треба да се придржавају те доктрине и „остану у свом дворишту“.

V Школа америчких студија трајаће од 30. октобра до 4. новембра.

Школу је подржала Амбасада Сједињених Америчких Држава у Републици Србији у оквиру пројекта „Српско-амерички односи: знањем и аргументима против предрасуда и заблуда“ који спроводи Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду а финансира Одељење за медије, културу и образовање амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

Related Posts