Вести

Представљени резултати истраживања студенткиња и студената Факултета политичких наука

Презентација резултата истраживања „Вредносни предиктори веровања у теорије завере у Србији“ и „Путеви родне (не)равноправности: од куће преко школе до посла“, која су спровели студенти и студенткиње међународних студија, студија политикологије и студија социјалне политике и социјалног рада у оквиру вежби из предмета Методологија политиколошких истраживања са статистиком, одржана је на Факултета политичких наука.

У истраживању „Путеви родне (не)равноправности: од куће преко школе до посла“, студената социјалне политике и социјалног рада учествовао је 1101 студент Београдског универзитета, али и приватних факултета у Београду, док је просечна старост испитаника била је 21 година.

Интересантне одговоре добили су на сет питања која се односе на неке „интригантне” теме. Наиме, сваки четврти студент сматра да добацивање на улици девојкама није ништа страшно.  Од укупног броја испитаника, 43% студената сматра да су девојке саме криве када их неко узнемирава због њиховог провокативног облачења, а сваки пети студент сматра да принудни секс у браку није силовање.

Резултати овог истраживања указали су на то да у српском друштву, али и међу студентима, владају већ утврђени обрасци неједнакости. Презентацију истраживања одржале студенткиње су Јана Грчић и Анђела Богићевић.

Узорак у истраживању „Вредносни предиктори веровања у теорије завере у Србији“, студената међународних студија и студија политикологије бројао је 1116 испитаника, просечне старости 42 године Метода испитивањабио је интервју.

Упитник је дизајниран тако да испита ставове грађана о теоријама завере, како би се утврдили вредносни предиктори који воде веровању у псеудо науку и псеудо истину. Такође, један од основних циљева овог истраживања био је испитивање улоге медија у конструисању дискурса теорија завере.

Резултати истраживања показали су да испитаници који су конзервативнији, етноцентричнији, ауторитарнији и отуђенији од политике показују статистички значајно већу склоност ка веровању у теорије завере. Резултате истраживања презентовали су Теодора Вељанин и Алекса Дорошки.

 


Related Posts