Вести

Свечано отворена међународна радионица ,,Глобализација, регионализам, национализам и религија”

Међународна радионица на тему ,,Глобализација, регионализам, национализам и религија”, коју организују истраживачка група RC47 Међународне асоцијације за политичке науке (IPSA) и радна група WG01 Међународне асоцијације за социологију (ISA), свечано је отворена на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Радионицу су отворили проф. др. Ерика Горбак (Erica Gorbak) sa Универзитета у Буенос Ајресу у име RC47 Међународне асоцијације за политичке науке (IPSA) и проф. др Марко Вековић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Проф. Ерика Горбак нагласила је важност повезивања научника широм света и објаснила на који начин Истраживачка група RC47 томе доприноси. Она се осврнула на кратак историјат како асоцијације, тако и саме групе. „Веома сам узбуђена што нас је овај пројекат спојио како би заједно унапредили политичку науку у свету који се суочава са глобалним изазовима. Дивно је упознати нове људе који су спремни да говоре на ову тему, ово ће бити узбудљиво и изазовно искуство за све нас“, предочила је проф. Горбак.

У име Факултета политичких наука, проф. др Марко Вековић присутнима је пожелео добродошлицу. Он је истакао да је присуство колега из других земаља од посебног значаја, као и сама прилика Факултета да заузме активно учешће у оваквом програму. „Драго ми је што сарађујемо са важним асоцијацијама на пројектима од изузетне важности. Посебно бих се захвалио колегама који су због овог пројекта дошли у Србију, желим да вам време проведено код нас остане у лепом сећању“, нагласио је проф. др Вековић.

Првог дана радионице радове ћр излагати заменица директора Института за друштвено-политичка истраживања Савезног центра теоријске и примењене социологије Руске академије наука, Наталија Великаја на тему ,,Нови национализам као фактор конструисања слике будуће Русије у контексту идеолошког процеса“, професор емеритус Универзитета у Варшави и почасни ректор Европске школе за право и администрацију (Варшава-Брисел) Јежи Вјатр на тему  ,,Интелектуални корени глобално-локалног приступа“, др Таканобу Сато са Универзитета Васеда на тему ,,Нова технологија и техно-национализам“, доц. Типати Порнима са Универзитета у Делхију на тему ,,Репозиционирање Индије у контексту глобалне политике након пандемије“, др Габриеле Леоне са Универзитета у Лапонији на тему ,,Турска између биополитичких пракси и националног идентитета“, сарадник на Универзитету Јејл, др Кајлаш Нат на тему ,,Етно-револуциона потрага за идентитетом глобални и локални (глокални) изазови држава“ и ванредни професор на Универзитету у Варшави др Марселе Бурделски на тему ,,Тип корејског национализма“.

Другог дана радионице радове ће излагати професор државног Универзитета у Санкт Петерсбургу Дмитриј Иванов (Dmitry Ivanov) на тему ,,Религијски идентитет Русије у условима пост-глобализације“, професорка на Универзитету у Буенос Ајресу Ерика Горбак (Erica Gorbak) на тему ,,Религија, закон и политика у Аргентини – интроспективан поглед на 40 година од обнове демократије“ и ​​постдипломски сарадник у настави Универзитета у Ексетеру Икра Букхари (Iqraa Bukhari) на тему ,,Необична публика? Кампања Tehrik-e-Taliban’s према женама“.

Радионица се одржава 2. и 3. новембра на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Related Posts