Вести

Одржана дискусија „Лажна истина“ новинарство Србије у 21. веку

Дискусија са студенткињама и студентима на тему „Лажна истина“ новинарство Србије у 21. веку,  у организацији новинске агенције ФоНет, одржана је на Факултету политичких наука. На дискусији говорили су позоришни и ТВ редитељ Владимир Алексић, уредник ТВ сервиса ФоНета Ђорђе Влајић, новинарка Даница Вученић, уредница ТВ продукције ФоНета Тамара Скроза и главни и одговорни уредник ФоНета Зоран Секулић, који је био модератор трибине.

„Феномен лажних вести није српски изум, већ је он на наше подручје дошао споља. Наша агенција се овим феономеном бави претходне две године“, рекао је уредник Зоран Секулић.

Новинарка Даница Вученић указала је на важност начина на који се данашњи студенти информишу. Као разлог зашто људи читају таблоиде наведено је да је добар део становништва у Србији ниско образовано. „Можете имати циљну групу ниже образованог становништва, али не и писати неистине“, нагласила је новинарка Вученић.

Уредница ТВ продукције ФоНета Тамара Скроза додала је да је од велике значаја и читање таблоида. „Лоше је читати само медије који нас лично занимају, јер је наша реалност великим делом и у таблоидима“, додала је Скроза.

Позоришни и ТВ редитељ Владимир Алексић указао је колико је важна новинарска професија и предочио своју жељу да студенти не одустају од новинарства, већ да буду спремни да се боре за истину.

Уредник ТВ сервиса ФоНета Ђорђе Влајић истакао је да утицај повезује традиционалне медије са платформама за ширење лажних вести. „Питање је само да ли се утицај који медији имају користи у јавном интересу или у интересу одређене групе“, додао је Блајић.

У закључаку дискусије речено је да је за обављање новинарског посла од великог значаја имати страст према професији. Поред професије, треба разумети и то да је новинарство и начин живота са којим се стиче духовно богатство.

 

Related Posts