Вести

,

Отворен позив за младе новинаре и новинаре са искуством на радионици пројекта – Интегритет и ауторство у новинарству на Западном Балкану

Поштовани,

Овом приликом бисмо желели да упутимо позив студентима Факултета политичких наука на седмодневну радионицу која ће се бавити питањима интегритета и ауторства у новинарству на Западном Балкану, а одржаће се у Центру за културну деконтаминацију у Београду од 21. до 27. априла 2020. године.

Радионица је намењена младим новинарима и новинарима са искуством из региона Западног Балкана, и између осталог бавиће се питањима етике у новинарству, начинима провере информација и чињеница (попут fake news феномена и провере веродостојности текста, фотографија и видео материјала). Такође биће речи и о ваљаном разумевању ауторског текста, конструктивном новинарству и медијској писмености. Говориће се и о питањима извештавања о маргинализованим групама и питањима људских права, те на који начин (не)професионално извештавање ствара наше предрасуде, као и како остати етичан и објективан док се извештава о осетљивим темама. Осврнућемо се и на изазове приликом новинарског извештавања заснованом на темама људског права, као и темама људског искуства у новинарству.

Циљ пројекта су нови наративи и поновно обраћање професионалним новинарима, традиционалним и новим медијским корисницима, о принципима и праксама професионалног, етичког и одговорног новинарства које служи јавности, и пружа подршку политичкој партиципацији и демократизацији друштва. Управо због сложености ових тема, на самој радионици очекују вас предавачи из различитих области и из земаља региона Западног Балкана (Црна Гора, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македонија, Албанија и Србија).

Како бисте се пријавили за учешће у радионици, молимо вас одговорите на следећа питања у апликацији:

• Због чега мислите да је интегритет новинара важан?
• Због чега аплицирате на овај позив?
• Шта очекујете од ове радионице?
• Којим темама бисте волели да се бавите (а нисте имали прилику или подршку)?

Молимо вас да нам уз апликацију пошаљете и CV на: uros@czkd.org до 3. фебруара 2020. године.

Радни језик радионице је енглески, те бисмо вас замолили да попуњену апликацију и CV доставите на енглеском језику.

Средства пројекта покриће смештај и путне трошкове 15 учесника, а више информација о радионици можете сазнати на следећем линку: https://www.czkd.org/cycle/integritet-i-autorstvo-u-novinarstvu-zapadnogbalkana/

Срећно!

Пројекат реализује Центар за културну деконтаминацију / Србија у партнерству са професионалцима из БИРН-а Скопље / Македонија, Центра за Демократску Транзицију Подгорица / Црна Гора, Косово 2.0 Приштина / Косово и Qendra Media dhe Çështjet Shoqërore//Pozitivi.org Тирана / Албаниа.

Пројекат је подржан од стране Human Rights Fund (2019-2021) / Амбасаде Краљевине Холандије у Београду.

 

Related Posts