Вести

Примена хуманитарних стандарда у борби против COVID-19 (коронавируса)

Коронавирус се шири глобално. У ситуацијама несигурности уз опасност од дезинформација и стигматизације, важно је разумети и применити најважније и основне принципе и радње како би се ограничило ширење вируса и како би се поштовала права свих погођених људи.

Постоје алати из хуманитарног сектора који могу директно да подрже ваш одговор на COVID-19. Један од најсвеобухватнијих алата је Приручник SPHERE. SPHERE и Партнерство за хуманитарне стандарде (Humanitarian Standards Partnership – HSP) садрже стандарде и смернице који дефинишу минимум одговора које сви људи који су погођени кризом имају право да очекују. Њима је дефинисано шта треба да буде обезбеђено да људи који су погођени опстану и превладају кризу безбедно и достојанствено. Стандарди SPHERE су директно релевантни за јавно-здравствена ванредна стања, попут пандемије COVID-19, при чему су најважнија поглавља која се односе на здравље, безбедност воде и промоцију хигијене.

Хуманитарни стандарди представљају важан ресурс за све који су укључени у пружање помоћи посебно осетљивим групама становништва у свим ситуацијама. Хуманитарне стандарде развили су стручњаци различитих профила и из различитих средина, на основу расположивих доказа и на основу сопствених практичних искустава. Зато су ови стандарди веома применљиви.

Актуелно, од значаја за борбу против коронавируса важне су смернице које стандарди дају о правима људи, размени информација и ангажовању заједнице:

  • Информације: Људи имају право да разумеју шта се дешава и да верују да су предузете мере у њиховом сопственом интересу и у најбољем интересу заједнице. Људи имају право на јасне, транспарентне и разумљиве информације о избијању епидемије, стварној опасности и ономе што се од њих очекује.
  • Достојанство: људи су људска бића, а не само случајеви. Поштовање њиховог људског достојанства основа је вашег одговора. Људи који живе у условима повезаним са стигмом или они који се заиста боје да cће бити стигматизовани због постојања коронавируса, могу да осете потребу да сакрију болест да би избегли дискриминацију. Зато је важно осигурати подржавајуће поруке и адекватну негу.
  • Укључивање заједнице: Ако желите да изградите поверење, транспарентно делите информације и директно укључите заједнице (укључујући жене, децу, старије људе, особе са инвалидитетом и друге често искључене групе), слушајте их и уважите њихову перцепцију, друштвене норме и уверења како бисте избегли ширење гласина и дезинформација.
  • Не заборавите друге потребе и друге људе: Фокусирање на спречавање ширења коронавируса не би требало да учини да заборавимо на друге потребе погођених људи, нити на дугорочне потребе шире популације.

Како то урадити на достојанствен и безбедан начин за погођене заједнице?

За више информација контактирајте: info@spherestandards.org, www.spherestandards.org 


Related Posts