Вести

ВЕРУЈ ДА МОЖЕШ

Наша саговорница била је Милица Јелић, социјална радница, која тренутно ради као координаторка програма развоја услуга социјалне заштите у Краљеву. Посао координаторке сагледава као лични  и професионални изазов, јер има прилику да се бави развојном социјалном политиком, што јој је одувек била амбиција.

Са Милицом смо разговарали о путу који чека сваку младу особу након факултета, о томе како је дошла до првог посла у области социјалне заштите, дилемама које су је пратиле на том путу као и о принципима којима се она водила у свом раду.

Природним током ствари, свој приправнички стаж, прво запослење имала је у Центру за социјални рад Краљево у коме је стекла огромну базу за рад и практично све стручне компетенције. Из тог разлога, сматра да је изузетно пожељно да се млади социјални радници/це прво “искале” у центру за социјални рад као матичној установи социјалне заштите, јер са том ширином потреба у социјалној заштити могу радити на било ком другом месту. Захваљујући високо стеченим компетенцијама на факултету, центру за социјални рад, волонтерским ангажманима и личним усавршавањима, али и неким личним особинама (емпатији, слуху за људске потребе, умрежавању) свој наредни посао у социјалној заштити није добила већ га је створила.  И то као социјална радница у заједници тако што је као заступница и протагонисткиња социјалног укључивања  умрежавала организације особа са инвалидитетом у Краљеву. Активно, неколико година радила је на пројектима у невладином сектору, што сматра окосницом за њен садашњи посао, јер је у невладином сектору започела развој услуга социјалне заштите, што ју је касније представило као једног од компетентних кандидата за рад у новој установи социјалне заштите која се овим програмима примарно бави.

Као млада социјална радница добила је прилику да ради на развоју програма социјалне заштите у свом граду, где је требало покренути програме, успоставити промене  и поставити темеље за развој нових услуга и потпуно новог актера у социјалној политици града. Упркос постојању предрасуда према младима тј. њиховим компетенцијама и искуству, Милица наглашава да се добрим знањем стеченим на факултету, као и добром припремом, сталним радом на усавршавању, дијалогом заснованом на стручним аргументима, млади итекако могу изборити за своје место.

Социјални радници су потребни овом друштву да препознају где се квалитет живота људи може побољшати у постојећим алтернативама и ресурсима. “

Поручује: ,,Веруј да можеш” упркос несигурности, неискуству, веруј да увек можеш да учиш, напредујеш, усавршаваш се и градиш свој пут, јер квалитет и знање увек буду препознати. Професионало искуство је важно, али кредибилитет као млади можете добити и кроз храброст, неустрашивост да говорите у име оних које заступате, а све уз одговорност, упорност и посвећеност у послу. Ово је можда и најважнија порука за младе људе који тек започињу своје каријере, а коју нам упућује Милица.

Неопходно је прилагођавати шаблоне, ослушкивати појединачне случајеве, проналазити властита решења за проблем које препознајемо да постоје у заједници у којој живимо. Милица наглашава да социјални радник/ца мора радити за добробит људи којима је помоћ потребна и да нема лепшег осећаја него кад остављаш траг што у животима људи, што у својој професији.

 ,,Социјална политика није питање минималне социјалне сигурности, она је питање прогреса, ослушкивања потреба.“

Ако уживаш у свом послу и волиш оно што радиш, на посао идеш са свеприсутним ентузијазмом и то је оно што њу покреће. Као пример, наводи и како је успела да повеже и свој хоби са послом, тако да је организовала планинарење за особе са инвалидитетом и на тај начин спојила своје две страсти. Ово би могло да послужи као пример младима, како да мисле ван задатих оквира.

„Укључивање свих на равноправним основама, заједништво и међусобно оснаживање важне су карике за свако друштво, јер друштво без кохезије, не може да постоји. “

Једна од дилема са којом се Милица сусрела наступила је одмах након студија, док је радила као сарадница на факултету, а то је да ли свој рад наставити у пракси или се бавити научним радом, јер је као студенткиња генерације на факултету била заинтересована за обе области. Неким личним путоказима у животу, она се тренутно определила за праксу, али оставља себи простор за даљи научни рад у будућности. Сматра да ће време само показати када ће бити добро уписати докторске студије и профилисати се даље у виду научних истраживања.

Да ли сте довољно добри? Да ли имате довољно знања? Да ли својим примером/моделом можете стати испред људи? Нека су од питања са којима се сви сусретну на почетку каријере. Међутим  Милица на ова питања одговара:

,, Уколико људи ове дилеме граде на знању, знаће и како да га уграде у свој квалитет”.

Кроз борбу за друге учимо да се боримо за себе, кроз истрајност, упорност, ентузијазам учинићемо многе промене које ће временом добијати градацијски значај. Такође, могућности рада у области социјалног рада и социјалне политике су широке, те је важно наћи ону област која одговара вашем сензибилитету, јер ћете тада дати највећи допринос. Рад са и за људе нужан је предуслов за разумевање њихових потреба, то су како Милица сматра “супер моћи” социјалних радница/ка. На наше питање, које су њене супер моћи одговорила је да је то храброст да се суочава са личним и професионалним страховима, као и жеља да у људима и могућностима види промену. А томе нема краја, тако да своју снагу за рад црпи из живота.

Морамо бити свесни да нема магичног решења, да се руководимо принципима резултата и сарадништва са колегама који раде овај веома одговоран посао.

Такође, важно је да смо спремни да излазимо из шаблона, да смо свесни да су грешке саставни део пута и да је за доброг социјалног радника/цу неопходна љубав према овом послу.

Уз подршку ФПН КонекТаС тима, текст написала Тијана Кузмановић – студенткиња социјалног рада и социјалне политике, волонтерка ФПН КонекТаС платформе.

Related Posts