Вести

,

Представљање књиге „Православни комонвелт: симболичка наслеђа и културна сусретања у Југоисточној Европи“

Промоција књиге „Православни комонвелт: симболичка наслеђа и културна сусретања у Југоисточној Европи“ аутора Пасхалиса Китромилидиса са Атинског универзитета одржана је на Факултету политичких наука у организацији Центра за британске студије. Књигу су поред аутора представили и директор Завода за уџбенике Драгољуб Којчић, проф. др Ненад Ристовић, Драган Беркуљан и проф. др Слободан Г. Марковић.

Директор Завода за уџбенике Драгољуб Којчић истиче да се аутор својом књигом фокусирао на тренутак где се дотичу прошлост и будућност и специфичности православног света вековима уназад. „Наш напор да препознамо где живимо се постиже управо везом између културе и наслеђа“ , наводи Којчић.

Проф. др Ненад Ристовић са Филозофског факултета у Београду оцењује да ова књига одговара на многа историјска питања, али поставља и нова. „На Балкану су се смењивала многа царства од којих су нека оставила веру, друга традиције, али кључно је да је балкански хришћански идентитет одолео времену“ , наглашава Ристовић.

Драган Беркуљан из Завода за уџбенике сматра да нам аутор даје нове наочаре кроз које историју треба посматрати на другачији начин. „У прошлости језик није познавао националне границе “ , закључује Беркуљан.

Πроф. др Слободан Г. Марковић објашњава да је аутор између осталог фокусиран и на национализам као наративну технику, осврћући се на његов развој кроз епохе. „Успон национализма се јавља средином 19. века, а свој врхунац достиже почетком 20. века када на Балкану улази у масовну фазу“ , каже Марковић.

Аутор књиге проф. др Пасхалис Китромилидис подвлачи да је једна од кључних мотивација била упоређивање искуства национализма из различитих држава као и погрешна перцепција православног хришћанства које је на Западу деведесетих година повезено с национализмом. „Желео сам да покажем да је постојало правосалавље које није имало везе са национализмом и које је било засновано на другачијој врсти индетитета“ , додаје Китромилидис.

 


Related Posts