Вести

,

Конкурс за делегате 21. Међународне конференције ,,Београдски међународни модел Уједињених нација – БИМУН 2024″

Удружење за Уједињене нације Србије припрема 21. међународну омладинску конференцију „БЕОГРАДСКИ МЕЂУНАРОДНИ МОДЕЛ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА – БИМУН 2024″, која ће се одржати у Београду од 13. до 17. марта 2024. године.

Након 20 успешно организованих међународних конференција (2004-2023), БИМУН има велики углед међу успешним студентима и код значајних институција и међународних организација. БИМУН је постао једна од најпрестижнијих конференција Модела УН у Европи и окупља амбициозне студенте и средњошколце из целог света.

БИМУН младим делегатима пружа могућност да у пракси боље упознају актуелна међународна питања и начине њиховог решавања у оквиру УН, да примењују основна дипломатска правила, као и доприноси развијању њихових личних вештина (јавног наступа, преговарања, вођења дебате и постизања компромиса). Студенти и средњошколци преузимају улоге дипломата УН, представљају различите земље и расправљају о актуелним светским темама, у складу са процедуром УН. БИМУН 2024 биће прилика за нова искуства, дипломатске дебате и повезивање младих лидера из Србије и других земаља. Радни језик БИМУН конференције је енглески.

БИМУН пројекат има подршку званичних институција Републике Србије (Народна скупштина, Министарство спољних послова, Министарство омладине, Скупштина Града Београда, Канцеларија за младе Београда), као и подршку УН Агенција у Србији (UN Country Team, UNDP, UNFPA, UNICEF i UN Refugee Agency).

Конференција ,,Београдски међународни модел Уједињених нација – БИМУН 2024″ (13 – 17. март 2024), биће фокусирана на аспекте теме: ,,Мултилатерална решења за боље сутра: свет, будућност, млади”. На конференцији ће бити академска симулација заседања органа УН на следеће теме:

* Кризни комитет Савета безбедности: Ситуација на Блиском истоку, укључујући палестинско питање;
* Савет за људска права: Кршење људских права услед грађанских ратова у Африци;
* Програм УН за развој (UNDP): Убрзање имплементације Агенде 2030 у време глобалне кризе;
* Популациони фонд УН (UNFPA): Изградња отпорности младих у конфликтним и постконфликтним окружењима;
* Агенција УН за избеглице (UNHCR): Питање избеглица;
* Дечји фонд УН – UNICEF: Ефекти климатских промена на децу и омладину.

За више информација о конференцији БИМУН 2024 и процедури пријаве за одређени комитет посетите званичан сајт: www.bimun-unaserbia.org.
До сада је 4.785 успешних студената из 83 државе учествовало на двадесет БИМУН конференција. Позивамо амбициозне младе да се придруже и планирају учешће на БИМУН 2024.
Рано пријавњивање је до 25. децембра 2023. године на линку: http://www.bimun-unaserbia.org/index.php/registration/application и укључује бенефите наведене на линку: http://www.bimun-unaserbia.org/index.php/participation-fee/domestic-participantsФинално пријављивање је до 31. јануара 2024. године, а број делегета на конференцији је ограничен.
Актуелности о БИМУН 2024 можете видети на друштвеним мрежама БИМУН пројекта: Instagram – https://www.instagram.com/bimun_belgrade/ , Facebook – https://www.facebook.com/BIMUN.UNASerbia/ и Twitter – https://twitter.com/BIMUN_UNASerbia.

Related Posts