Вести

,

Одржано предавање проф. др Ноела О’Саливена „Место Мајкла Оукшота у савременој западној и незападној мисли“

Предавање „Место Мајкла Оукшота у савременој западној и незападној мисли“ у организацији Института за европске студије одржано је на Факултету политичких наука. Професор политичке филозофије и истраживач на Универзитету Хал др Ноел О’Саливен је говорио о значају рада Мајкла Оукшота. Предавача је најавио др Миша Ђурковић, директор Института за европске студије.

Према речима професора О’Саливена, Мајкл Оукшот је дао велики допринос традиционалном конзервативизму. „Рад Оукшота је значајан због позитивног осврта на људску традицију, људско понашање али и критике рационализма у политици“, казао је проф. О’Саливен. Др Ноел О’Саливен је објаснио да се прва Оукшотова антропоцентрична илузија састоји од уверења да човек заузима привилегован положај у центру универзума који му даје право да га сматра мало више од скупа средстава за задовољење његових жеља.

„Друга апсолутистичка илузија се састоји од веровања у могућност апсолутног или безусловног знања. Заједно са антропоцентричном илузијом, основна карактеристика западног интелектуалног живота је разликовање појаве од стварности“, појаснио је проф. О’Саливен. Он се осврнуо и на трећу волунтаристичку илузију чија је главна карактеристика веровање у моћ људске воље да обликује историју. Још један битан допринос Мајкла Оукшота огледа се у важности коју је дао цивилном друштву. „Оукшот је сматрао да државу не треба изједначити са цивилним друштвом и да одржање отвореног друштва подразумева да цивилне институције морају имати приоритет“, закључио је професор О’Саливен.


Related Posts