Вести

,

Предавање професора Белгородског правног института др Константина Лобанова

На Факултету политичких наука одржано је предавање др Константина Лобанова, професора Белгородског правног института Министарства унутрашњих послова Руске федерације, на тему Геополитичка анализа стања у региону: Случај Србије и Западног Балкана. Догађај је уједно и прво предавање одржано у просторијама новоотвореног Центра за руске студиje.

Професор Лобанов истиче тенденције трију земаља да утичу на државе Западног Балкана. „Земље Западне Европе, укључујући и Сједињене Америчке Државе, Турска и Русија боре се за утицај и интересе у земљама Западног Балкана“ , закључује он. Због утицаја више сила, наглашава, Западни Балкан представља геополитичко метапоље.

Главни циљеви Запада на Балкану су појачавање контроле на стратешки важним територијама, енергетска доминација, као и остваривање војне превласти и интереса, наводи Лобанов. „Са друге стране, Турска нема глобални задатак, главни циљ је окупити исламско становништво и повратити утицај на просторе који су некада били у саставу Османског царства. Напослетку, циљ Русије као трећег фактора јесте да ове државе буду војно неутралне и нема намере за успостављање база на овим територијамa“, додаје професор Белгородског правног института. Његов је закључак да интерес Русије не обухвата  територијално потчињавање Западног Балкана, већ подршку економској и енергетској сарадњи.

 


Related Posts