Вести

,

Одржана трибина ,,Европа различитих брзина”

Трибина ,,Европа различитих брзина” је одржана на Факултету политичких наука поводом Дана Европе у организацији Европског студентског форума, на којој су говорили Наташа Драгојловић, координаторка Националног конвента за прикључивање Србије Европској унији, Александра Јоксимовић, председница Центра за спољну политику, и Душко Лопандић, бивши амбасадор Србије при Европској унији.

Наташа Драгојловић је на почетку трибине објаснила да се због вредности које се налазе у самој сржи и темељу ЕУ и наша земља определила да крене у процес уласка у ту заједницу. ,,Да ли је Србија идеална као држава? Није. Нису ни земље Европске уније, али се испоставило по начину живота и стандардима те заједнице да је то најбољи могући облик друштвеног и државног уређења и гаранција слободе и права”, изјавила је координаторка Националног конвента. Она је додала да је важно чути глас цивилног друштва и квалитетно информисање како би се ограничила самовоља власти.

,,Слобода медија је дефинитивно угрожена, не само у Србији, већ  је то један негативан тренд у целом свету. Такви трендови доводе до фаталних исхода, попут све учесталијих убистава новинара”, указала је Александра Јоксимовић. Председница Центра за спољну политику је даље навела да постоји јака вулгаризација у медијима која је изашла из сфере једног озбиљног истраживачког новинарства као и да таблоиди постоје свуда, али однос између њих треба да буде уравнотежен. ,,У извештају Европске комисије стоји јасно наведено да је у Србији дошло до стагнације када је реч о слободи извештавања, и по први пут је власт  озбиљно схватила те примедбе”, истакла је Јоксимовић.

Душко Лопандић је оценио да утицај Европске комисије и само чланство у ЕУ умногоме зависи и од тога на који начин се ми постављамо у том процесу. ,,За Србију као једну малу земљу је веома важно да се прикључи систему у коме постоје јасно разрађена правила, а не као грана на ветру да је помера нека сила света како којој одговара. Процес европеизације утицаће значајно и на нашу економију, образовање као и на друге аспекте друштва”, подвукао је Лопандић. Бивши амбасадор Србије при ЕУ је закључио да је потребан политички консензус и сам напор власти да би се наша земља придружила ЕУ.


Related Posts