Вести

,

Одржана трибина „Утицај публике на медијски садржај – учешће грађана у надзору садржаја електронских медија“

Отворена дискусија под називом „Утицај публике на медијски садржај – учешће грађана у надзору садржаја електронских медија“, у организацији Зајечарске иницијативе, коју је подржала Фондација за отворено друштво из Србије, одржана је на Факултету политичких наука. На трибини су говорили Александра Крстић, доценткиња Факултета политичких наука и ТВ новинарка, Маја Дивац, ауторка публикације „Грађани и јавни медијски сервис – модели грађанског надзора јавног медијског сервиса“, Гордана Суша, бивша чланица Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) и Раша Недељков, програмски директор Центра за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА), док је модератор био Дарко Николић испред Зајечарске иницијативе.

Доценткиња Факултета политичких наука и ТВ новинарка Александра Крстић је објаснила да је веома важно да читаоци и гледаоци препознају карактеристике квалитетног новинарства, као и да, уколико нема притиска јавности, ми морамо да га направимо. „Будућност новинарства је у интерактивности, у што већој комуникацији између публике и ствараоца медијских садржаја јер управо то води ка нечему што можемо назвати добрим новинарством“, указала је Крстић.

Ауторка публикације „Грађани и јавни медијски сервис – модели грађанског надзора јавног медијског сервиса“ Маја Дивац сматра да, када су у питању комерцијални медији, грађани немају начина да учествују у креирању медијског садржаја, док је ситуација са јавним сервисом мало другачија јер постоји Програмски савет задужен за комуникацију са јавним мњењем. „Код нас ти механизми, међутим, нису довољно развијени, Савет и јавни сервис не организују довољно квалитетно те јавне расправе, а управо су оне основни алат грађана за утицај на медијски програм“, истакла је Дивац.

Према речима Гордане Суше, бивше чланице Савета Регулаторног тела за електронске медије, када је РЕМ основан, он је био потпуно организован по угледу на друга успешна контролна и регулаторна тела, примао је и реаговао на притужбе јавног мњења, а публика је била едукована, али се у међувремену нешто променило. „Ја сам особа која верује да грађани нису немоћни, да је њихова улога у медијима велика и да притисци који они врше могу да утичу на медије и креаторе медијског садржаја, али је битна њихова воља да реагују“, оценила је Суша.

Програмски директор ЦРТЕ Раша Недељков је нагласио да је на грађанима да кажу када је доста, да се активирају, боре за своја права и не одустају од покушаја да учествују у стварању медијског програма, али да највећи број њих ипак бира да не ради ништа. „Медији и те како имају огромну одговорност за степен и развој демократије и они морају бити покретачи одређених садржаја и важних прича, али је подједнако значајан и тај притисак јавности и улога грађана у читавом процесу“, закључио је Недељков.


Related Posts