Вести

,

Одржана трибина ,,Пола века касније” о студентским протестима 1968. године

На Факултету политичких наука одржана је трибина ,,Пола века касније” којом је обележено педесет година од почетка студенстских протеста у Београду и Југославији 1968. године. На трибини су говорили тадашњи студенти и учесници протеста Соња Лихт, председница Београдског фонда за политичку коректност, Александар Попов, директор Центра за регионализам – Нови Сад и проф. др Драгољуб Мићуновић, професор Филозофског факултета Универзитета у Београду. Модератор и организатор трибине био је проф. др Драган Ђукановић са Факултета политичких наука.

,,Као генерација која је била спремна да има своју револуцију, свој тренутак идеализма ми смо вероватно и били последња генерација која је искрено веровала у социјалистички пројекат, у идеје социјалне правде, једнаких могућности, али и права на говор и слободу”, нагласила је Соња Лихт. Она је додала да је одлуком студената на протесте показана спремност и пожртвованост за стварање једног бољег друштва за које вреди уложити напор, па можда и нешто више од тога.

Александар Попов назначио је да су студентски протести 1968. у Југославији били готово апсолутно спонтани. Реакција на режимски притисак на студенте и факултете, али и да је генерално целокупна атмосфета у свету тих шездесетих година побудила у студентима жељу да оставе трага иза себе, али и да утабају пут за бољи живот свих. ,,На неки начин свој допринос студентским протестима имао је и Вијетнамски рат. Ми из те генерације и јесмо мундијалисти, углавном левичари, док је национализам био на маргини”, заокружио је Попов.

,,Радо сам прихватио да кажем неколико речи о протестима 1968. из једног простог разлога, а то је да се једно убрзано заборављање прошлости успори. 1968. година показала је спремност младих, односно студената, али професора и грађана да се боре за своја права”, додао је Драгољуб Мићуновић. Он је закључио да је неоходна огромна маса људи који ништа не знају или ништа не разумеју да би се њима владало, те да је образовање, поготово образовамње из друштвено-хуманистичких наука неопходно, јер оно чува сећње.

Related Posts