Вести

Одржано предавање професора др Мартина О’Нила

Гост Факултета политичких наука био је професор др Мартин ОНил са Универзитета у Јорку, који је одржао предавање на тему „Либерално демократски социјализам“.

Професор ОНил рекао је да му је велика част што поново има прилику да посети Београд и захвалио се свим присутнима на доласку. Поводом свог говора истакао је да су његове мисли највише усмерене на везу између политичке филозофије  и политике уопште. „Уколико правилно сагледaмо политику, економију и социјалну ситуацију у сопственој држави, то ће умногоме утицати на опажање ових стања у другим земљама“, објаснио је професор О’Нил. Он је додао да би социјетет у коме би једна особа имала сав капитал дефинитивно доживео крах.

У оквиру предавања професор др Мартин ОНил истакао је да је Велика Британија 20-их година 20. века имала озбиљне економске проблеме, а повод тогa био је Први светски рат. “Услед све већег доласка становништва у метрополе, привреда друштва у руралним срединама била је слабија што је изазвало да свет другачије почне да гледа на ове проблеме, рат представља најтрауматичнији догађај који једну државу може да задеси“. ОНил је рекао да је овакво стање трајало све до 60-их и 70-их година када су људи коначно осетили бољи живот, јер је економија тада у земљи била изузетно јача.

„Размишљајући чак 35 година уназад, дуго сам изучавао дијаграм капитализма из чега сам могао да закључим да будући свет није далеко од овог данашњег“, предочио је професор. Он је навео да би требало да будемо забринути због све већег економског напретка у главним градовима. „Пораст становништва у престоницама доводи до неједнаке расподеле природних ресурса, док се класне разлике повећавају са повишеним капиталом“, указао је ОНил.

Мартин ОНил закључио је да се индивидуални и колективни капитал разликују у погледу власништва. „Велики проблем је тај што држава поседује највише капитала и она га експлоатише. Сматрам да треба да постоји систем контроле који ће тај капитал правилно да распореди“ објаснио је професор.

Модератор предавања била је доценткиња на Факултету политичких наука др Биљана Ђорђевић.


Related Posts