Вести

Добитници награде др Предраг Симић за 2019. годину учествовали на престижном безбедносном форуму “GLOBSEC” у Братислави

Добитници Награде др Предраг Симић за 2019. годину, студенти Факултета политичких наука Ивана Јанковић, Раде Црногорац и Марко Милисављевић учествовали су на “GLOBSEC” безбедносном форуму одржаном у Братислави од 06. до 08. јуна.

Студенти су учествовали на бројним панелима на којима се расправљало о актуелним темама као што су: трговинску рат између Кине и САД, будућност Европске уније након Брегзита, тероризам, ситуација на Западном Балкану након застоја у дијалогу између Београда и Приштине, итд. Учесници панела били су водећи стручњаци из области безбедности, економије, међународних односа… Говорећи о будућности ЕУ након Брегзита, професор историје са Оксфорда Тимоти Гартон Еш, изнео је тезу о неопходности одржавања другог референдума како би се очувала Европска унија и стабилност Велике Британије.

Током панела посвећеном Западном Балкану председник Србије Александар Вучић изјавио је да је песимиста око постизања споразума са Приштином, али да то не значи да неће урадити све како би се одржао мир и стабилност у региону. Вучић је казао да их је и пре изношења било каквог предлога о коначном решењу, цела међународна заједница „осудила” и да је свако желео да види решење како је хтео, а нико „ништа није питао њих”. По Уставу Србије цело Косово припада Србији, и свет је подељен, апсолутно подељен. Пола света признало је Косово, пола света није. То значи да ми морамо да нађемо решење. Ако је политичка ситуација данас толико лоша да ми не можемо то да урадимо, онда то значи да ће неки други, одговорни људи, то морати да ураде у будућности. Надам се да ће бити храбријих људи не само у Београду и у Приштини, већ и у свету како би прихватили компромисно решење, а не решење у њихову корист.

Поред учешћа на “GLOBSEC” форуму, награђени студенти имали су прилику да посете Министарство спољних и европских послова Републике Словачке и да присуствују форуму посвећеном будућности тинк-тенк организација у Централној и Источној Европи.

Пут је организован у оквиру програма CETIR који спроводе Министарство спољних послова Републике Словачке и SlovakAid. Амбасада Словачке је, путем поменутог програма, омогућила награђеним студентима присуство на овом престижном безбедносном форуму.

Награду др Предраг Симић додељују Факултет политичких наука, породица Симић, Центар за друштвени дијалог и регионалне иницијативе, а од 2018. године и амбасада Републике Словачке. Ова награда представља начин да се очува успомена на проф. др Предрага Симића и подстакне истраживачки рад младих истраживача у области спољне политике Србије и балканских односа.

 


Related Posts