Вести

Одржана друга онлајн трибина на тему „Како преживети изолацију?”

Друга по реду онлајн трибина на тему „Како преживети изолацију?”, на којој је говорио спортски психолог, ментални тренер и бивши одбојкаш Андрија Герић, одржана је у организацији Уније студената социјалног рада преко платформе ZOOM. Повод данашње трибине био је најдужи полицијски час од када је у Републици Србији уведена мера забрана кретања.

Андрија Герић разговор је започео подсетивши студенткиње и студенте да су људи ипак социјална бића и да им недостаје контакт. „Најважније је одржавати разговор, сада уз помоћ технологије можемо одржавати везе. Ово је прави тренутак да позовете рођаке или пријатеље са којима се иначе не чујете често, то ће вас умирити и разбити тишину”, рекао је психолог Андрија Герић.

Бивши одбојкаш нагласио је да није једноставно остати ментално јак, али највећи изазов јесте да прихватимо ово стање и да бринемо о ономе над чим имамо контролу.

„Како бисмо се мотивисали, предлажем да размишљамо о будућности јер ово стање неће трајати вечно. Добар је тренутак да застанемо и анализирамо прошлост, да мало успоримо и да тек онда када будемо спремни почнемо да размишљамо о ономе што долази. Ово време је добро за одлуке, међутим, иако је добро позабавити се одлукама, за неке радикалне промене је стресно”, истакао је Герић.

Као неко ко је похађао мноштво курсева и тренинга, Андрија Герић нагласио је важност ритуала. „Ритуали су оно што нам даје сигурност. Ми смо свесна бића па оне ритуале који су сада нарушени можемо заменити новим”, подсетио је спортски психолог Герић. Он је објаснио да је ово једна нова ситуација за све, те да је појачана нервоза оправдана, али и додао да је ово време, уствари време емпатије и грађење веза.

Као мотивациони пример, Андрија Герић навео је спортисте. „Спортисти никада не размишљају о крајњем исходу јер знају колико је важно да буду присутни у датом тренутку. Фокус је нешто што се учи и вежба, а главни циљ је одговор на чувено зашто”, рекао је Герић. Он је објаснио да је разлог због ког се спортисти можда лакше носе са тренутном кризом – дисциплина.

„Позитивне стране изолације су спорији ток живота, више времена за размишљање о себи, више времена за породицу, али и опоравак природе. Када све ово прође, много више ћемо ценити ствари које иначе подразумевамо”, навео је Герић. Он је закључио да свако треба да пронађе нешто своје позитивно, макар то била и ситница и додао да је подршка сада неопходна свима.

Модератор трибине био је студент Александар Тасић из Уније студената социјалног рада ФПН.

Related Posts