Вести

Отворен Сабор политиколога 2020: Политичке последице пандемије

Годишња међународна конференција Сабор политиколога 2020: Политичке последице пандемије, коју организује Удружење за политичке науке Србије, отворена је на Факултету политичких наука. На Сабору, који ће трајати 26. и 27. септембра, учествоваће више од 60 учесника из земље и региона.

Пандемија вируса корона донела је промене у свим сегментима живота, како политичким, економским, тако и личним, породичним, културним и здравственим. Поставља се питање у којој мери су ограничења кретања била у складу са циљевима борбе
против пандемије, да ли су последице које је вирус оставио по друштво бесповратне?

У многим земљама је током пролећа, а и данас, проглашено ванредно стање и полицијски час. Колико је то ограничило људска права грађана? Зравствени систем и здравствена политика показали су се недорасли оваквим изазовима, како због малих капацитета за пријем ковид болесника, тако и због пораста породичног насиља током карантина.

Лажне вести и теорије завере, чини се да су обележиле сам почетак пандемије. Покушаји да се конструишу приче о настанку вируса у кинеској лабораторији заоштрили су односе Кине и САД, те видимо последице пораста национализма, као и све веће нетрпељивости према мигрантима. Унутар ЕУ није постигнут договор о подели трошкова за сношење последица пандемије, какве ће то имати реперкусије на евроинтеграције на Западном Балкану?

Током два дана научне конференције говориће се о повезаности пандемије и: људских права, демократије, ванредног стања, државе благостања, проблема колективног делања, јавне политике, теорија завере о настанку вируса корона, европске солидарности и
животне средине.

Партнери Сабора политиколога 2020. године су Факултет политичких наука Универзитета у Београду, Фондација Ханс Зајдел и Фондација за отворено друштво.

Сабор политиколога 2020 – програм

Сабор политиколога 2020 – Књига сажетака

 

 

 

Related Posts