Вести

Пети дан Друге школе америчих студија

Петог дана Друге школе америчких студија предавања је одржао асистент Факултета политичких наука др Стеван Недељковић. Тема првог предавања била је „Амерички председнички избори: питања у жижи“.  „На овом предавању бавићу се основним појмовима и процедурама у вези са изборним системом САД-а, а од вас очекујем да покренете расправу, па да заједнички увидимо какав је то систем“, рекао је Недељковић. Он је објаснио основне одлике америчког политичког система, као и одлике две најважније партије у Америци – демократска и републиканска. Недељковић се осврнуо на саме услове за кандидатуру за председника Сједињених Америчких Држава, као и на сам изборни процес и изборни систем. „Парадокс овог система је да можете учествовати на унутарстраначким изборима било које партије, чак иако нисте члан исте. Пример за то је Берни Сандерс“, нагласио је Недељковић.  Недељковић је истакао значај националних конвенција и политичких скупова за време кампање. „Конвенције су место где партија прикупља снагу, место где једна партија прикупља и мотивише људе, али и место на којем партија јача. Такође, то је место одлуке о партијском кандидату“, навео је Недељковић.

Друго предавање др Недељковић одржао је на тему „Колебљиве државе: између црвеног и плавог“, а на самом почетку предавања отворио је расправу са студентима у вези са последњим догађајима и овогодишњим изборима у Америци. Недељковић се посебно осврнуо на појам „swing states“. „Реч је о државама које воле победнике и гласају за победнике. Занимљиво је да статистика показује да оне имају нешто нижу стопу незапослености у односу на друге државе“, објаснио је Недељковић. Он је додао да те земље имају, самим тим и већи просек плате, већу излазност на изборима и урбанизованије становништво. На крају свог излагања, др Стеван Недељковић покренуо је са студенткињама и студентима разговор о могућим резултатима избора у Америци на ком су студенти давали своје идеје и претпоставке у вези са истим.

У оквиру Друге школе америчких студија, која се реализује поводом обележавања 16 година од оснивања и рада Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука, биће организован низ предавања и радионица на којима ће студенткиње и студенти имати прилику да од еминентних и водећих стручњака y области америчких студија сазнају више о америчкој историји, политичком систему, о улогама САД-а у савременом међународном поретку, америчким изборима и српско-америчким односима.

Школу је подржала Амбасада Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.


Related Posts