Вести

,

Позив на онлајн догађај „Да ли се политика у Србији може разумети и помоћу њене вредносне димензије?”

Да ли се политика у Србији може разумети и помоћу њене вредносне димензије?

Разговор о књизи Душана Спасојевића и Зорана Стојиљковића: Између уверења и интереса: идеологије и организација странака у Србији

Среда, 18. новембар 12 часова, Zoom: https://zoom.us/j/97361719414

Институт за филозофију и друштвену теорију организује разговор о књизи „Између уверења и интереса: идеологије и организација странака у Србији“ аутора проф. др Душана Спасојевића и проф. др Зорана Стојиљковића у среду, 18. новембра у 12 часова путем Zoom платформе.

Ова књига представља својеврсну сажету историју странака у Србији од 1990. до данас јер приказује развој партијски систем у протеклих тридесет година. Развој се прати дуж линија политичких подела: како су се мењала најважнија питања, те како су се у односу на њих постављали актери (странке и лидери) и како је разрешење неких питања утицало на отварање нових. Упркос тези да партије у Србији немају идеологију, аутори уочавају релативно јасне идеолошке или вредносне позиције, а разумевање тих позиција пружа бољи увид у понашање актера.

У књизи се полази од тезе да се политика у Србији може разумети и помоћу њене вредносне димензије. Ту доминирају питања повезана са нашим (колективним) идентитетом: где као друштво припадамо; које су нам основне вредности; шта је пожељан исход транзиције? Главна линија вредносног конфликта види се као такмичење између модернистичких и традиционалистичких струја у домаћој политици.

На основу вредносне димензије се могу разумети и разлике у организацијама политичких странака у Србији. Грађанске и модернистичке странке имају отвореније, партиципативније структуре, са повременим плуралистичким и компетитивним изборима. Са друге стране, традиционалистичке странке су хомогене, монолитне и засноване су на популарном лидеру. Овим приступом се анализирају и нове популистичке и не-партијске организације које постају све утицајније у Србији.

Related Posts