Вести

,

ИФДТ – Позив на серију читалачких радионица: Етика и политика бриге

Лабораторија за студије филантропије, солидарности и бриге (SolidCare)
Институт за филозофију и друштвену теорију
Март – мај 2021. (онлајн, енглески језик)

Довевши темељно у питање неолиберални идеал аутономних и независних појединаца, глобална пандемија је показала колико зависимо једни од других. Сада више него икад раније јасно нам је да смо неопходни једни другима. Сви ми бринемо о некоме и свакоме од нас је потребна нечија брига. Стога морамо разумети бригу. Иако је брига саставни део онога што нас чини људима и уско је повезана са моралним вредностима које су кључне како за наше саморазумевање тако и за визију о томе какво друштво желимо, и појму и пракси бриге се приступа на фрагментиран начин, као нечему споредном, а то одржава постојеће структуре моћи и системе неједнакости.

С циљем покретања критичке дискусије и отварања дијалога око различитих схватања појма бриге и различитих приступа изучавању феномена бриге, Лабораторија за студије филантропије, солидарности и бриге (SolidCare) Института за филозофију и друштвену теорију организује серију читалачких радионица под називом Етика и политика бриге.

Током шест онлајн сусрета, читаћемо и анализирати главне филозофске, психолошке и социоантрополошке текстове у потрази за одговорима на питања: Шта је брига? По чему се етика бриге разликује од „основних“ етичких теорија? Шта подразумева политика бриге? По чему се брига разликује од милосрђа? Каква је веза између бриге и правде? Да ли је брига родно одређена и ако да, како? Како изгледа брига на полу-периферији?

Позивамо студенте и студенткиње, истраживаче и истраживачице, али и све оне који желе да прошире своја знања о етици и политици бриге да нам се придруже у читању, анализи и разговору.

Дискусије ће бити вођене на енглеском језику, сваког другог уторка током марта и маја, у 14 часова путем ZOOM-а, почевши од 9. марта.

Молимо све заинтересоване да пријаве учешће до 5. марта на solidcare@instifdt.bg.ac.rs.

За више информација стојимо вам на располагању.

ИФДТ серија читалачких радионицаПрограм радионица

Related Posts