Вести

,

Америчка спољна политика – ново поглавље

Београдски центар за безбедносну политику и Факултет политичких наука Универзитета у Београду позивају вас на онлајн дискусију о спољној политици САД, са фокусом на будуће односе САД са Србијом и земљама Балкана. Догађај ће бити организован у понедељак, 29. марта 2021. године са почетком у 15:00 (CET).

Многи аналитичари, политичари и теоретичари међународних односа сматрају да избор 46. председника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена представља повратак америчке спољне политике на стари колосек. Предвидљивост, глобално вођство, мултилатерализам, снажна сарадња са традиционалним савезницима и, пре свега, политика утемељена на вредностима које су биле угрожене током претходне администрације требало би да ‚‚новој нормалности” дају позитивну конотацију. Први потези новог америчког председника на међународној сцени потврђују позитивне промене. Повратак у оквире Париског климатског споразума, наговештај повратка иранском нуклеарном споразуму и позиви за обнављање нарушеног поверења између САД и ЕУ важне су поруке послате током првих месеци мандата. Што се тиче односа са Србијом, још увек немамо довољно података да бисмо могли проценити његову будућност. Управо зато, ово је прави тренутак за дебате на ову тему.

Колико ће се САД ослањати на ЕУ у својој спољној политици према Балкану? Како ће питања демократије бити у средишту те политике? Каква ће бити политика према односима Србије и Косова? Како ће Сједињене Америчке Државе одговорити на растући утицај трећих сила у региону?

Одговоре на ова и многа друга питања пружиће:

  • Камерон Мантер, бивши амбасадор у Србији (2007 – 2009)
  • Едвард П. Џозеф, предавач на Универзитету “Johns Hopkins”, SAIS, Институт за спољну политику
  • Игор Бандовић, директор Београдског центра за безбедносну политику

Модератор и дискутант: др Милан Крстић, Факултет политичких наука, Универзитет у Београду

Поздравни говор одржаће др Драган Р. Симић, декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Радни језик дискусије је енглески.

РЕГИСТРУЈТЕ СЕ ОВДЕ

 

Ова дискусија део је пројекта „Отворено о српско-америчким односима“, који Београдски центар за безбедносну политику спроводи у партнерству са Факултетом политичких наука Универзитета у Београду, уз подршку Амбасаде САД у Србији.

Related Posts