Вести

Одржана регионална онлајн панел-дискусија „Изазови студената у доба пандемије вируса Covid–19“

Панел-дискусија студената факултета политичких наука из региона на тему „Изазови студената у доба пандемије вируса COVID – 19“ одржана је путем платформе Zoom.

У име Студентског збора Факултета политичких знаности Свеучилишта у Загребу говорила је Карла Жежелић. Она је истакла да су се професори и ове академске године определили за онлајн наставу која се одржава путем платформе Microsoft Teams, док се колоквијуми одржавају у просторијама Факултета. „Професори су се, у односу на прошлу годину, увежбали и труде се да студентима олакшају студије. Уместо тестова, увели су предиспитне обавезе у виду есеја које достављамо професорима путем електронске поште“, рекла је Жежелић. Она је додала да су ове године на Свеучилишту у Загребу увели електронску форму индекса уместо стандардних студентских књижица, а да су студентске организације у оквиру Факултета политичких знаности организовале посебна предавања како би помогли студентима у савладавању одређених курсева током студирања.

У име Студентског клуба Факултета политичких наука у Подгорици обратили су се Лука Пејовић и Лазар Таловић. Према речима Лазара Таловића начин одржавања наставе у Црној Гори мењао се у зависности од епидемиолошке ситуације и тренутно се одвија онлајн. „Студентски парламент успео је да омогући студентима по један додатни испитни рок на крају сваког семестра. Проблем са тим роком је што траје десетак дана, па су испити нагомилани“, нагласио је Таловић. Лука Пејовић саопштио је да су током прошле године професори имали много техничких проблема у извођењу наставе онлајн. Он је оценио да сада таквих проблема нема, али да ситуација са наставом и даље није потпуно организована.

Са Факултет политичких наука Универзитет у Бањој Луци у дискусији је учествовао студент Љубиша Аћимовић из Клуба студената ФПН. Он је објаснио да факултети у оквиру Универзитета у Бањој Луци самостално одлучују о начину извођења наставе, да се настава на Факултету политичких наука одвија онлајн и да је ситуација знатно боља у односу на прошлу годину. „Током прошле године ситуација је била неизвесна и професори се нису баш најбоље снашли, али су и професори и управа радили на томе да буде много боље. Службе и центри у оквиру факултета раде и студентима су на располагању за било који вид консултација уживо, али за сада није изражена потреба за физичким присуством у згради факултета“, казао је Аћимовић. Он је предочио да студентске организације ређе организују онлајн догађаје због смањеног интересовања студената.  Аћимовић сматра да социјални живот студената у Бањој Луци готово да не постоји већ годину дана.

Као представници Факултета политичких наука Универзитета у Београду (ФПН) говорили су студенткиња продеканка Ана Грчић, председник Студентског парламента Мирослав Дешић и студенткиња Јована Перић.

„Препоруке Универзитета у Београду нису обавезујуће, па је велики број професора одлучио да се целокупно градиво полаже у испитним роковима, што је доста теже. Сада идемо ка бољој ситуацији и надамо се да ће студентима бити омогућено да предиспитне обавезе полажу пре испитних рокова“, објаснила је Ана Грчић. Она се осврнула на вакцинацију студената, са акцентом на студентске домове, која је започета пре две недеље у Србији и нагласила да се нада да ће до октобра ситуација на факултетима бити повољнија за студенте. Када је реч о похађању наставе на ФПН-у, Мирослав Дешић изнео је податак да се од преко две хиљаде анкетираних студената, њих 53% изјаснило да је безбедније одржавати наставу онлајн. Јована Перић закључила је да је професорима требало доста времена да се навикну на нов начин рада, али да су сада исправљене многе грешке уочене током прошле академске године.

Модератораторка дискусије била је Ана Грчић.


Related Posts