Вести

Финале пилот такмичења из Грађанског васпитања на Факултету политичких наука

Финале пилот такмичења из Грађанског васпитања, које спроводи Завод за унапређивање образовања и васпитања (ЗУОВ), уз подршку Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и сарадњу Факултета политичких наука Универзитета у Београду (ФПН) и Националне асоцијације наставника/ца Грађанског васпитања и сарадника/ца (НАГВИС), завршено је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

У финалу пилот такмичења учествовале су екипе ученика Прве београдске гимназије, Гимназије „Патријарх Павле“ из Београда и Гимназије „Вук Караџић“ из Трстеника.

Након отварања финала, уследио је жреб. Капитени три такмичарскe екипа извукли су редни број представљања одговора на задатке. Финалисти су имали два сата да одговоре на задатак ,,Изазови одлучивања”. Задатак се односио на изазове доношења одлуке у замишљеној ситуацији изградње цементаре од стране кинеског инвеститора у региону Суве планине. Од такмичара се тражило да сагледају политичке, економске, еколошке и међународне аспекте потенцијалне инвестиције. На представљању одговора на задатке, такмичарске екипе имале су по петнаест минута да своје идеје представе жирију и публици. Презентације су праћене питањима жирија, на основу којих је жири рангирао финалисте.

У оквиру пилот такмичења одржано је и представљање Факултета политичких наука. Доц. др Ивана Радић Милосављевић представила је Међународне студије, доц. др Иван Станојевић Политиколошки смер, асистенткиња МА Кристина Милић представила је Новинарски смер, о смеру за Социјалну политику и социјални рад говорила је истраживачица-приправница МА Тамара Стојановић, док се у име студената обратила студенткиња-продеканка Андријана Миливојевић. Уводну реч имала је продеканка за студије првог степена високог образовања проф. др Наталија Перишић. Представници су ђаке упознали са студијама на Факултету, могућностима праксе и запослења, као и студентске мобилности.

Такмичари су се затим упознали са радом невладиних организација. Ученици су имали прилику да разговарају са представницима ових организација и увиде значај цивилног друштва за демократију.

Након представаљања невладиних организација уследило је проглашење победника. Доц. др Никола Бељинац са Факултета политичких наука је у име жирија истакао да је свака екипа успешно одговорила на тему, али је прво место припало Првој београдској гимназији. Друго место заузела је Гимназија „Патријарх Павле“ из Београда, док је трећепласирана екипа била екипа из Гимназије „Вук Караџић“ из Трстеника. По проглашењу победника, свим учесницима су додељене дипломе, организаторима захвалнице, а финалистима и њиховим професорима су уручене симболичне награде.

Током два дана такмичења учествовало је осам екипа од по три ученика из: Гимназије „Патријарх Павле“ из Београда, Четврте београдске гимназије, Прве београдске гимназије, Шесте београдске гимназија, Пожаревачке гимназије, Гимназије „Јосиф Панчић“ из Бајине баште, Гимназије „Вук Караџић“ из Трстеника и Гимназије „Светозар Марковић“ из Новог Сада.

Related Posts