Вести

Одржана онлајн трибина на тему ,,Еколошка политика и еколошки активизам“

Онлајн трибина на тему ,,Еколошка политика и еколошки активизам“, на којој су говорили асистент на Факултету политичких наука Универзитета у Београду МА Марко Вујић, представник Центра за креирање политика и стратегија Никола Ћук и представник еколошког покрета ‚‚Еко стража” Бојан Симишић, одржана је путем платформе Zoom.

Никола Ћук из Центра за креирање политика и стратегија нагласио је да је Србија прекорачила дозвољену концентрацију сумпор-диоксида у ваздуху, што је једна од негативних ствари у вези са енергетским планом. ,,Србија као држава је веома плодна и има доста потенцијала да развија своје обновљиве изворе енергије. Соларна енергија се у Србији не користи довољно колико би требало, али надам се да ће се у будућности остварити велики напредак и да ће се то питање регулисати“, рекао је Никола Ћук. Он сматра да ће, што се енергетског плана тиче, у наредном периоду доћи до већег степена социјалне и еколошке одрживости, нижих економских трошкова, бољег стандарда свих грађана Србије, као и смањења загађености, коришћења угља и осталих необновљивих извора енергије.

Асистент на Факултету политичких наука МА Марко Вујић, оценио је да је Европа већ средином осамдесетих година кренула ка озбиљним интервенцијама у склопу својих акционих планова, док је Србија, за разлику од Европе која је отишла у далеку постмодернизацију, у континуираној еколошкој кризи већ тридесет година. „Узроци загађења су последице неодговорности власти и то не само ове, као и недовољне еколошке свести код грађана, коју је неопходно од малена ‚‚усадити“ деци путем едукација, како би тo постала једна дубинска свест“, објаснио је Вујић. Према речима Марка Вујића кључ промена јесте да Србија добије еколошку политику и зелени фонд.

Представник еколошког покрета ‚‚Еко стража” Бојан Симишић истакао је да се овај покрет бави тиме да омасови свест људи о загађењу, њиховим узроцима и последицама и додао да се активизам у последње време раширио, иако је у почетку све било у домену теорија завере. „Држава није крива за загађење, али је крива за нерешавање загађења. Поента активизма је да суштински усмери пажњу на проблеме, а држава је та која може да их реши“, нагласио је Симишић. Он је подсетио да јавност треба да буде свесна да нема брзих решења и да је потребан дуг период како би се постигла промена.

Модератор трибине био је Александар Стефановић из студентске организације Српски политички форум.

Циљ трибине био је да се из различитих углова пруже погледи на реално стање и реалне проблеме са којима се суочава животна средина у Србији кроз призму НВО сектора, политичке науке и еколошких активиста који делују на терену, као и да се на основу тих погледа формулише значај расправе о угрожености животне средине, али и потенцијална решења тог проблема.

Трибина ,,Еколошка политика и еколошки активизам” била је прва у низу трибина у оквиру пројекта ‚‚Mесец еко-патриотизма”, који спроводи Српски политички форум.

Related Posts