Вести

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

16. април 2021. године

Обраћамо вам се на основу захтева Студентског парламента и студентских организација Универзитета у Београду – Факултета политичких наука за појашњењем чињеница у вези са именовањем чланова Савета Универзитета у Београду – Факултета политичких наука (у даљем тексту: Савет) из реда Оснивача, који је изазвао забринутост у колективу. У складу са дугогодишњом праксом правовременог информисања јавности о свим важним чињеницама релевантним за рад Факултета, дужни смо да информишемо јавност о следећем:

  • Савет је орган управљања Факултета чије су основне надлежности, између осталог, доношење Статута Факултета (на предлог Наставно-научног већа Факултета), избор декана (на предлог Наставно-научног већа Факултета) и доношење финансијског плана Факултета (на предлог Наставно-научног већа Факултета).
  • Савет Факултета броји 27 чланова. Од тога 15 представника Факултета (13 бира Наставно-научно веће Факултета, а два Стручна служба Факултета), 4 представника Студентског парламента Факултета и 8 представника Оснивача.
  • На основу Закона о високом образовању чланове Савета Факултета у својству Оснивача именује Влада Републике Србије ”… из реда истакнутих личности из области науке, културе, просвете, уметности и привреде, водећи рачуна о заступљености оба пола”.
  • Решењем о именовању чланова Савета Факултета политичких наука Универзитета у Београду, објављеном у Службеном гласнику РС (036/2021) 9. априла 2021. године, Влада Републике Србије је именовала 8 представника Оснивача. Између осталих, министра за европске интеграције у Влади Републике Србије, госпођу Јадранку Јоксимовић, и потпредседника Владе и министра културе и информисања, госпођу Мају Гојковић, чија су именовања изазвала највећу пажњу јавности.

Подсећамо да, као што избор чланова Савета из редова факултетских органа и студената мора остати слободан и изван воље било кога осим оних који их бирају, исто тако Факултет нема основа да утиче на опредељење Владе Републике Србије. Евентуалне дилеме о сукобу интереса чланова Савета Факултета из реда Оснивача треба да решавају надлежне институције.

Не спорећи ни у ком случају изворно право Оснивача да именује свој део представника у Савет Факултета, упућујемо на чињеницу да Универзитет у Београду као установа од посебног националног значаја подразумева и више од испуњавања законског основа да се чланови Савета бирају “из реда истакнутих личности из области науке, културе, просвете, уметности и привреде, водећи рачуна о заступљености оба пола“, већ захтева и особе од угледа у најширем друштву и академској заједници.

Како је већ и наглашено, Оснивач на именовање представника у Савету Факултета има право сходно Закону о високом образовању. Друго, никада у историји Факултета се није десило да представници Оснивача делујући кроз Савет Факултета прекрајају вољу Савета, било изборну или ма које врсте. На крају, уколико би таква интенција и постојала, нема сумње да би се представници Факултета и студената у Савету одлучно супротставили.

Упркос повременим разликама у мишљењима, својственим свим мислећим бићима, извесно је да су сви запослени и сви студенти Факултета политичких наука неупитно кохезивни у настојању да чувају аутономију коју нашој институцији гарантују Устав и закони Републике Србије.

Свесни смо да живимо у ери дубоке поларизације, пренаглашене нетрпељивости и појачане сензибилности на све друштвене догађаје. Јасно чујемо и позиве мноштва актера да се као Факултет одредимо према различитим политичким процесима у нашој држави. Међутим, иако у имену наше институције стоји реч ”политика”, Факултет политичких наука није политички актер. Нити би то икада смео да постане, јер би се на тај начин својевољно одрекао загарантоване аутономије и из академске институције прерастао у политичку. За разлику од установе, слобода је и право сваког појединца, да критичким промишљањем оплемењују демократске процесе у нашој држави. Ми ћемо, као школа демократије, дијалога и критичке мисли, наставити да образујемо генерације студенткиња и студената, учити их да мисле и излажу критици све, укључујући и институцију са које потичу.

                                                           Председница Савета Факултета политичких наука

                                                           Проф. др Невенка Жегарац

                                                    Управа Факултета политичких наука – Декан

                                                          Проф. др Драган Р. Симић

                                                          Студент продекан Факултета политичких наука

                                                          Ана Грчић

                                                           Председник Студентског парламента

                                                           Мирослав Дешић

Sdekanat21041613430

Related Posts