Вести

Oдржана радионица ‚‚Напредне истраживачке методе у друштвеним наукама”

Радионица ‚‚Напредне истраживачке методе у друштвеним наукама”, у оквиру пројекта „Европа и Црна Гора – Трансформација црногорског друштва у процесу европеизације Западног Балкана“, који спроводе Факултет политичких наука Универзитета у Београду, Универзитет Доња Горица из Црне Горе уз подршку Министарства науке Црне Горе, одржана је 13. и 14. јула на Факултету политичких наука.

Тренер радионице ‚‚Напредне истраживачке методе у друштвеним наукама” био је Адам Бенс Балаш са Института за међународне и развојне студије из Женеве.

У оквиру радионице, одржана су три панела.

Тема првог панела била је ‚‚Глобални процеси, регионални изазови”, на коме су говорили доценти др Ивана Радић Милосављевић и др Стеван Недељковић, проф. др Драган Р. Симић и мр Драган Живојиновић са Факултета политичких наука и др Владимир Атељевић са Хуманистичких студија Универзитета Доња Горица.

Др Ивана Радић Милосављевић и др Стеван Недељковић говорили су о кризи међународног либералног поретка и процеса европеизације Западног Балкана, тема излагања проф. др Драгана Р. Симића и мр Драгана Живојиновића била је Зашто је ЕУ подбацила? Неуспешан пут Европске уније ка европеизацији Западног Балкана од 2000-их. Др Владимир Атељевић говорио је о политици проширења ЕУ која је, по његовом суду, суочена са два процеса – европеизацијом и балканизацијом.

Модератор првог панела био је др Предраг Зеновић са Факултета правних наука Универзитета Доња Горица.

‚‚Суседство, предрасуде и идентитет” била је тема другог панела. На другом панелу говорили су др Ђана Луша и др Бошко Пицула са Факултета политичких знаности Свеучилишта у Загребу, др Драган Ђукановић, др Марко Дашић и др Милан Крстић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду, мр Никола Зечевић са Хуманистичких студија Универзитета Доња Горица и др Предраг Зеновић са Факултета правних наука Универзитета Доња Горица.

Др Ђана Луша и др Бошко Пицула говорили су о хрватском председавању ЕУ и проширењу скривеном иза празних фраза односно поновном успостављању политике проширења ЕУ. Тема излагања др Драгана Ђукановића и др Марка Дашића била је ‚‚Српски комшија/Србија као комшија: историјско наслеђе, садашњи проблеми и могући начини за побољшање односа”, а тема др Милана Крстића била је ‚‚Концептуални односи између европеизације и дестигматизације: регионални изазови приказани на примеру Србије”. Мр Никола Зечевић и др Предраг Зеновић говорили су о трансформацији и европеизацији црногорског идентитета у постјугословенској ери.

Модератор другог панела био је др Стеван Недељковић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Тема треће радионице била је ‚‚Црна Гора: секторски изазови” на којој су говорили др Николета Ђукановић са Хуманистичких студија Универзитета Доња Горица, др Милица Ковач-Орландић са Факултета правних наука Универзитета Доња Горица и мр Бојан Божовић са Факултета правних наука Универзитета Доња Горица.

Др Николета Ђукановић говорила је о европеизацији Црне Горе током кризе политике проширења ЕУ и да ли је могућа демократизација европеизацијом, тема о којој је говорила др Милица Ковач-Орландић била је ‚‚Трансформација црногорског радног законодавства под утицајем процеса интеграције у ЕУ – предности и недостаци”. Мр Бојан Божовић говорио је о повећању нивоа заштите људских права односно о европеизација црногорског правног система.

Модератор трећег панела био је др Марко Дашић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.


Related Posts