Вести

Студенти мастер студија САД и студенти Универзитета Клемсон разговарали о спољној политици САД

Дискусија о спољној политици САД у контексту повлачења америчких трупа из Авганистана, у којој су учествовали полазнице и полазници мастер студија САД на Факултету политичких наука Универзитета у Београду (који слушају предмет „Спољна политика САД“ код декана Факултета, проф. др Драгана Р. Симића) и студенткиње и студенти са Универзитета Клемсон из Јужне Каролине (који код професора Џефа Пика слушају предмет “United States Foreign Policy”), одржана је путем онлајн платформе Zoom.

Студенткиње и студенти из Београда и Клемсона имали су прилику да укрсте мишљења о узроцима и последицама повлачења америчких трупа из Авганистана, те о садашњости и будућности америчке моћи. Такође, разговарано је и о главним одликама спољне политике САД у време администрације председника Џозефа Бајдена.

Дискусија је одржана у оквиру пројекта “Strategic partnership with Serbia: US Politics and International Affairs“, који заједно реализују Универзитет Клемсон и Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, уз подршку Стејт департмента и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

Пројекат се састоји из три активности: 1) размене професора; 2) одласка укупно 13 најбољих студената са мастер студија САД са оствареним најбољим резултатима на мастер студијама САД у школској 2020/2021. и 2021/22. години, у септембру 2022. и септембру 2023. године на двонедељни боравак у Сједињене Америчке Државе. Током првог дела боравка имаће прилику да на Универзитету Клемсон прусуствују предавањима о америчком политичком систему, демократији и спољној политици. Такође, посетиће и друге важне културне и историјске знаменитости Јужне Каролине, укључујући и град Чарлстон на обали Атлантика. Други део овог студијског путовања студенти ће провести у Вашингтону, и током петодневног боравка посетиће најважније политичке и културне установе, невладине организације и тинк тенкове у главном граду САД; 3) „Међународног виртуелног образовања“ (International Virtual Education) и „Међународне виртуелне размене“ (International Virtual  Exchange) у оквиру којих се „виртуелно“, путем платформе Zоом студенткиње и студенти из Београда и Клемсона „састају“ и разговарају о различитим темама из области политичких наука, међународних односа и спољне политике САД.

Related Posts