Вести

Одржан разговор о животу и делу Хенрија Кисинџера

Разговор на тему „Хенри Кисинџер: живот и дело“ о којој су говорили декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић, амбасадор Републике Србије у Саудијској Арабији Драган Бисенић, спољнополитички новинар и оснивач и уредник једине издавачке куће Кисинџерових књига у Србији ,,Клуб Плус” и мр Драган Живојиновић са Факултета политичких наука, одржан је данас на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић нагласио је да је Хенри Кисинџер пример синергије између теоријског познавања међународних односа и стратегије државништва са једне стране и практичног рада у политици са друге стране. Он је додао да је Кисинџер у последњих педесет година активно стварао и био присутан и да не постоји нико ко би се могао поредити са њим у том смислу. ,,Легат Хенрија Кисинџера је толики да не постоји ниједан разговор у коме можемо да додирнемо све теме којима се он за време свог релативног дугог века бавио. Кисинџерово начело легитимитета, које је изнео у свом докторату ,,Обновљени свет: свет после Бечког конгреса”, је језгро његовог теоријског темперамента“, истакао је декан проф. др Симић.

Амбасадор Републике Србије у Саудијској Арабији Драган Бисенић говорио је о разликама Хенрија Кисинџера и ранијих америчких државних секретара. Он је навео да је Кисинџер до краја свог живота одржавао мрежу контаката, као и да је због свог академског деловања остао активан и препознатљив у америчком јавном животу. „Кисинџер је истовремено вршио функцију државног секретара и саветника за националну безбедност и на тај начин концентрисао највећу моћ после председника Сједињених Америчких Држава. Свет је, чак и са Кисинџером у стотој години живота, био сигурнији зато што је он до краја живота остао важан фактор у међународним односима“, предочио је амбасадор Бисенић.

Мр Драган Живојиновић објаснио је присутнима зашто је за студенте важно изучавање живота и дела Хенрија Кисинџера. Он је подвукао значај практичног деловања у комбинацији са теоријским знањем. „За студенте је важна пракса, а Кисинџер се у њу упустио средином педесетих. Он је обављао све функције изузев председничке, а у једном периоду Никсоновог мандата је суштински држао све конце у својим рукама“, поентирао је мр Живојиновић.

На данашњем разговору представљене су две последње књиге Хенрија Кисинџера које су недавно преведене на српски језик у издању издавачке куће ,,Клуб Плус” (,,Доба вештачке интелигенције и наша људска будућност” и ,,Лидерство: шест студија светске стратегије”), као и најновија књига амбасадора Драгана Бисенића ,,Тријумф историје: Хенри Кисинџер, Босна и Херцеговина, Косово и Метохија и НАТО (1991-2001)”.

Related Posts