Вести

Одржана трибина „Косово и Метохија: данас и сутра“

Трибина на тему „Косово и Метохија: данас и сутра“ на којој су говорили проф. др Слободан Самарџић са Факултета политичких наука у Београду (бивши министар за Косово и Метохију), проф. др Милош Ковић са Филозофског факултета у Београду и Марија Петровић из Хуманитрне организације „Косовско Поморавље“, одржана је нa Филолошком факултету Универзитета у Београду.

Проф. др Слободан Самарџић осврнуо се на проблематичне тачке Бриселског споразума потписаног 2013. године између Београда и Приштине. Он је објаснио да је планирано да такозвана нормализација буде спроведена према Уставу и законима Косова*, што подразумева одрицање Србије већине својих права, а то нам никако не иде у корист. „Треба да одустанемо од идеје да ће нам признавање Косова* обезбедити улазак у Европску унију. Сведоци смо чињенице да је Европска унија обуставила своје ширење“, навео је проф. др Самарџић. Он је истакао како је од 2012. године до данас потписан велики број споразума који не иду у прилог томе да сачувамо Косово и Метохију. Професор је додао како, поред поменутих споразума, проблем ствара и привид да је велики број држава прихватио Косово*.

Проф. др Милош Ковић издвојио је 2018. годину као кључну годину прегруписавања јавности. Он је објаснио како су истраживања јавног мњења о вредносним оријентацијама показала да су Косово*, традиционалне вредности, црква и националне вредности добиле на значају. „Нешто се дефинитивно дешава. Ви, млади људи, дошли сте вечерас овде у великом броју, а могли сте бити било где другде и то је доказ да питање Косова* добија на значају, Косово* је постало симбол“, рекао је проф. др Ковић. Он је изнео тврдњу како је падом Трампове администрације маневарски простор за Владу Косова* сужен. Проф. др Ковић предочио је да процес нормализације односа тече успорено и отежано у недостатку подршке Грчке, САД и европских сила изложених америчком утицају.

Марија Петровић из Хуманитрне организације „Косовско Поморавље“ је као главни проблем истакла то што представнике јужно од Ибра нико не познаје и нико их не позива на одговорност. Људи су приморани да гласају за њих јер ће у супротном бити означени као издајници српског народа. „Највећи проблем је некомпетентност, нестручност и неспособност представника. Наша држава тамо треба да шаље своје најспособније кадрове уместо неосвепћене људе који не прате национални, већ лични интерес“, објаснила је Марија Петровић. Као проблеме опстанка српског народа навела је проблем продаје земље, лошег образовања, незапослености и непостојања друштвено-културног живота. Она је додала како је још један од проблема и пројектно финансирање, грађани издвајају средства за Косово и Метохију, али употребу тих средстава нико не контролише.

Организатори трибине биле су студентске организације Српски политички форум са Факултета политичких наука и Систем вредности са Правног факултета Универзитета у Београду.

*Овај назив је без прејудицирања статуса и у складу је са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 и мишљењем Међународног суда правде о декларацији о независности Косова.

   

Related Posts