Вести

,

Прво предавање проф. др Владана Јолера у серији “Planetary Scale Systems” Капушћински предавања о развоју

У оквиру међународних Капушћински предавања о развоју, у организацији Европске комисије, Агенције Уједињених нација за развој (UNDP) и Факултета политичких наука Универзитета у Београду, проф. др Владан Јолер одржаће серију од три предавања посвећених различитим друштвеним и техничким феноменима насталим развојем и употребом савремених технологија на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Прво предавање на тему “Planetary scale Systems: From the Internet Packet to the Algorithmic Factory” одржаће се у петак, 17. децембра 2021. године са почетком у 17 часова у амфитеатру Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

У умреженом друштву, подаци и инфраструктуре представљају изворе моћи, како материјалне, тако и нематеријалне. Ипак, тешко им је ући у траг, материјализовати их, разумети их, па и уопште појмити у њиховој величини. Облици и топографије тих система одражавају сложене геополитичке и економске односе, колонијалне и неоколонијалне праксе, те представљају једно од модерних мерила моћи. Наш капацитет да разумемо те системе је од кључне важности за наш будући развој. Ове црне кутије, скривене иза корпоративних и државних зидова, дефинисале су нове облике рада, експлоатације и стварања огромног богатства и моћи. Кроз праћење појединачних интернет пакета, анализу метаподатака и истраживање алгоритама, открићемо, корак по корак, причу о физичкој инфраструктури оличеној у милионима километара каблова, огромним безличним и дехуманизованим објектима за складиштење и анализу података, као и разним системима надзорне економије.

Предавање можете пратити:

  1. Уживо, на Факултету политичких наука. Због ограниченог броја места, неопходна је регистрација: https://www.eventbrite.co.uk/e/vladan-joler-from-the-internet-packet-to-the-algorithmic-factory-tickets-225208002197
  2. Путем Зум платформе. Регистрација: https://bit.ly/31nDSt1
  3. Путем видео преноса на: https://kapuscinskilectures.eu/

Након овог, наредна два предавања из серије ће се одржати:

  • У јануару 2022: “Planetary Scale Systems: Anatomy and Geology of Media technologies”
  • У фебруару 2022: “Planetary Scale Systems: Engines of New Extractivism”

Линкови за регистрацију биће благовремено објављени на сајту и Фејсбук страници Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Др Владан Јолер оснивач је SHARE Фондације и професор на одсеку за нове ликовне медије Академије уметности у Новом Саду. Истражује и визуализује различите техничке и друштвене аспекте алгоритамске транспарентности, дигиталне експлоатације радне снаге, невидљивих инфраструктура и многих других савремених феномена на пресеку технологије и друштва. Радови Владана Јолера излагани су на више од стотину међународних изложби, а налазе се и у сталним поставкама Музеја модерне уметности (МоМА) у Њујорку, Mузеја Викторије и Алберта и Музеја дизајна у Лондону, као и у сталној поставци Центра за електронску уметност (Ars Electronica Center) у Линцу. Добитник је бројних награда, попут Hаграде за дизајн године, додељене од стране Музеја дизајна у Лондону 2019. године, као и почасне награде S+T+ARTS Prize ’19, додељене од стране Европске комисије и Центра за електронску уметност.

Related Posts