Vesti

Održano predavanja prof. dr Vladana Jolera ,,Sistemi planetarne razmere: od internet paketa do algoritamske fabrike”

Osnivač SHARE Fondacije i profesor na odseku za nove likovne medije Akademije umetnosti u Novom Sadu dr Vladan Joler održao je predavanje na temu ,,Sistemi planetarne razmere: od internet paketa do algoritamske fabrike” u okviru međunarodnih Kapušćinski predavanja o razvoju.

Prof. dr Vladan Joler izjavio je da je ono čime se bavio poslednjih nekoliko godina bio pokušaj razumevanja kompleksnosti različitih slojeva i moći koji su skriveni iza naših tehničkih uređaja. On je naveo da ovo istraživanje počinje od čoveka kao pojedinca i kao korisnika društvenih mreža. ,,Postoji nevidljiva linija od koje mi pokušavamo da pobegnemo, ta linija predstavlja granicu između onoga što mi radimo svojevoljno i onoga što izgleda kao novi kolonijalizam između nas kao korisnika i velikih kompanija kao što su Amazon i Fejsbuk. Danas cena koju ljudi plaćaju ukoliko ne koriste društvene mreže postaje sve veća i veća, jer ukoliko nemaju mejl adresu bivaju praktično isključeni iz društva“, kazao je prof. dr Joler. On je naglasio da je važan segment ove teme to da se mi suočavamo samo sa interfejsom, a ne sa stvarnim objektima i tehnologijama. Profesor je objasnio da bi trebalo da pokušamo da razumemo složenost celokupne strukture društvenih mreža, jer ona kreće od čoveka kao pojedinca.

Predavanju su prisustvovali i mr Jan Ščećinski (Jan Szczycisnki) iz Agencije Ujedinjenih nacija za razvoj i Mateja Norčić Štamcar u ime delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. Jan Ščećinski naglasio je da je tehnologija danas svima neophodna, kako zbog učenja i posla, tako i zbog komunikacije i razmene podataka, ali da je ipak najvažnije to kako ona utiče na ljudske odnose. Mateja Norčić Štamcar rekla je da Kapušćinski predavanja o razvoju stimulišu debate i podstiču studente da više obrate pažnju na strateške teme internacionalnih korporacija i održivi razvoj.

Moderator predavanja bio je prof. dr Filip Ejdus sa Fakulteta političkih nauka.

Predavanje je održano je u okviru međunarodnih Kapušćinski predavanja o razvoju, u organizaciji Evropske komisije, Agencije Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Predavanje ,,Sistemi planetarne razmere: od internet paketa do algoritamske fabrike” bilo je prvo predavanje u okviru serije od tri predavanja posvećenih različitim društvenim i tehničkim fenomenima nastalim razvojem i upotrebom savremenih tehnologija, koja će se održati na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Naredna dva predavanja održaće se u januaru 2022. godine na temu “Planetary Scale Systems: Anatomy and Geology of Media technologies” i u februaru 2022. godine na temu “Planetary Scale Systems: Engines of New Extractivism”.

 

Related Posts