Вести

Свечано отворен XIV Регионални семинар студената политичких наука 

Четрнаести Регионални семинар студената политичких наука, у организацији Студентског парламента Факултета политичких наука Универзитета у Београду, свих студентских оргганизација на Факултету, Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС), Центра за едукацију и развој омладине Београда (ЦЕРОБ) и Центра за друштени дијалог и регионалне иницијативе (ЦДДРИ) свечано је отворен на Златибору.

Семинар су отворили проф. др Владан Ђокић, ректор Универзитета у Београду, проф. др Наталија Перишић, продеканка за основне студије на ФПН-у, Маргарета Смиљанић, председница СКОНУС-а, Ана Грчић, студенткиња проректорка Универзитета у Београду и Мирослав Дешић, председник Студентског парламента ФПН-а.

Уводну реч имао је ректор проф. др Владан Ђокић који је истакао да Регионални семинар Факултета политичких наука има велики значај у повезивању људи и утемељивању заједничких ставова и идеја. ,,Факултет политичких наука један је од веома специфичнх факултета који на свој начин својом друштвеном ангажованошћу доприноси угледу Унниверзитета у Београду”, рекао је проф. др Ђокић.

Професорка др Наталија Перишић изразила је велико задовољство због поновног окупљања студената у великом броју на семинару. ,,Факултет није само учење у свом традиционалном смислу, већ је готово подједнако важно учење кроз различите радионице које ћете имати прилику да прођете у наредних неколико дана, где ће управо ваш глас моћи да се чује”, предочила је проф. др Наталија Перишић.

Маргарета Смиљанић поручила је студентима да је ово идеална прилика за упознавање и стварање нових важних контаката. ,,Заиста сам поносна на све студентске организације са ФПН-а, јер по први пут уједињено организују овакав семинар, на којем показујете колико вредите и колико се борите за ваше каријере”, навела је Маргарета Смиљанић.

Ана Грчић нагласила је како улога студенткиње проректорке носи велику одговорност, јер мора да испуни очекивања студената, али и једног великог младог тима који стоји иза организације овог догађаја. ,,Као студенткиња проректорка, имам прилику да сарађујем са бројним факултетима и да гостујем на различитим семинарима, али Регионални семинар студената политичких наука за мене има посебан значај”, изјавила је Ана Грчић.

У име Студентског парламента Факултета политичких наука присутнима се обратио Мирослав Дешић. Он је учесницима семинара пожелео добродошлицу и истакао да је поносан на чињеницу да је овогодишњи семинар надмашио све претходне, као и сва очекивања.

Првог дана семинара одржано је предавање на тему ,,Србија и Америка у Бајденовој ери”, на ком су говорили доценти са Факултету политичких наука др Марко Дашић и др Милан Крстић.

Доц. др Марко Дашић указао је да се, на почетку Бајденове администрације, фокусирао на то да разуме како ће политика Сједињених Америчких Држава утицати на Србију као једну малу државу. ,,На спољнополитичкој агенди САД налазе се Русија, Кина, Блиски Исток, као и међународне институције, док се Србија налази у плановима нижих ешалона Бајденове администрације”, предочио је Дашић. Он је подсетио да би требало да будемо свесни чињенице да Америка јесте једна од великих сила која обликује међународни систем и међународно друштво. ,,Бајден ступа на сцену као веома важна личност, не само у САД-у, него и на сцени међународних односа”, објаснио је доц. др Дашић.

Доц. др Милан Крстић рекао је да је тренутно, за српско-америчке односе најважније то како ће се Србија односити према Русији. ,,Најважнији приоритет САД-а данас је сузбијање руског утицаја где год је то могуће”, нагласио је др Крстић. Он је истакао да Бајденова администрација даје више предности владавини права и демократији, него што је то чинила претходна, али да се оне у спољној политици користе само инструментално. ,,Бајден покушава да уједини америчку нацију и да избрише поделе, јер сматра да ће тако добити политички бенефит”, поентирао је доц. др Крстић.

Модератор дискусије био је Душан Миленковић из Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе.

Предавање је одржано у оквиру пројекта ,,За нових 140 година српско-америчког партнерства” који спроводи Центар за студије САД Факултета политицких наука Универзитета у Београду уз подршку Амбасаде САД у Србији.

XIV Регаионални семинар студената политичких наука одржава се на Златибору од 5. до 8. марта 2022. године.

 

Related Posts