Вести

Одржана комеморација поводом смрти проф. др Љубинкe Трговчевић-Митровић

Комеморација поводом смрти проф. др Љубинке Трговчевић-Митровић, некадашње професорке Факултета политичких наука Универзитета у Београду, одржана је уз присуство породице, колега, пријатеља и студената.

Декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић изразио је искрено жаљење за одласком професорке Трговчевић-Митровић. „Она је била искрен сарадник и пријатељ и част ми је била да радим са њом и учим од ње. Заволела је и прихватила ову кућу, а и она њу“, рекао је проф. др Симић. Он је додао да њен одлазак представља велики губитак за Факултет политичких наука, а остаће упамћена по ширини својих сазнања и људској топлини која ју је красила.

Присутнима се обратила и др Ана Столић која је истакла научни активизам и радно ангажовање проф. др Трговчевић-Митровић. „Била је активна чланица бројних међународних савета. Њен рад одвијао се ван националних оквира, усмерен ка женској историји у Србији са краја 19. и почетка 20. века“, истакла је др Столић. У току свог радног доба залагала се за напредовање младих људи и помагала им је у даљем каријерном усавршавању.

Проф. др Сњежана Миливојевић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду осврнула се на личност проф. др Трговчевић-Митровић истакавши да су толеранција и колегијалност, али и одлучност и упорност красиле њену личност. „Проф. др Трговчевић је поставила историјске и истраживачке темеље за оне који су остајали друштвено неприметни – жене. Њен академски рад био је неодвојив од педогошке функције“, навела је проф. др Миливојевић. Она је нагласила да је проф. Трговчевић-Митровић била предана раду и ширила оптимизам до свог последњег дана живота.

Проф. др Саша Мишић изјавио је да је она била не само изврстан предавач, већ и да јој је животна мисија била да помаже и брине о студентима. „Она је била мој прави ослонац од почетка писања докторске дисертације све до професорске функције. Привилегија и част ми је била сарађивати са племенитом професорком“, рекао је проф. др Мишић. Он је подвукао да је она заслужна за обликовање његовог рада и односа са студентима на факултету.

Related Posts