Вести

Одржано треће предавање проф. др Владана Јолера

Предавање на тему „Системи планетарне размере: покретачи новог екстрактивизма“ одржао је оснивач SHARE фондације и професор на одсеку за нове ликовне медије Академије уметности у Новом Саду, др Владан Јолер, у оквиру Капушћински предавања о развоју, у организацији Европске комисије, Агенције Уједињених нација за развој (UNDP) и Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Проф. др Владан Јолер је на почетку предавања представио своје карте, које се налазе између уметности и науке, где свака од њих јесте једна прича. Он је објаснио како оне представљају алгоритме и разне врсте статистичких система, чија је улога да повежу људе међусобно. „Кључно питање је зашто ми верујемо тим статистичким системима. Ми узимамо један међу хиљадама алгоритама као пример и покушавамо да разумемо његов утицај на друштво, за шта нам треба минимално десет година“, истакао је проф. Јолер. Професор је указао да главно питање које треба да поставимо приликом анализе ових система јесте да ли је њихов циљ да створе боље друштво или да увећају профит великим компанијама. Он је навео да смо ми, као људска бића, корисници тих система без којих не можемо живети, јер уколико би њихово коришћење изоставили, не бисмо више били део друштва.

Модератор предавања био је проф. др Филип Ејдус са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Предавање ,,Системи планетарне размере: покретачи новог екстрактивизма” било је треће и последње предавање у оквиру серије од три предавања посвећених различитим друштвеним и техничким феноменима насталим развојем и употребом савремених технологија, која су одржана на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.


Related Posts