Вести

Одржана трибина ,,Француски избори 2022“

Трибина на тему ,,Француски избори 2022“, на којој су учествовали проф. др Слободан Зечевић из Института за европске студије, Димитрије Милић из организације Нови трећи пут и Никола Перишић из Центра за друштвена истраживања (ЦДИ), одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Професор др Слободан Зечевић рекао је да је долазак Емануела Макрона на место председника Републике Француске било велико изненађење. Према његовим речима, Макроново ступање на политичку сцену Француске обележила је велика медијска подршка и пажња јавности, иако је био ново политичко лице. ,,С друге стране, француска левица је престала да штити интересе радника, окренула се са питања средњег слоја на неке друге теме, што никада није било суштинска улога Социјалистичке партије Француске. Њена улога је одувек била да брани интересе радног народа“, истакао је проф. др Зечевић. Он се дотакао историјски важних телевизијских дебата, као и оне између Емануела Макрона и Марин Ле Пен. Проф. др Слободан Зечевић објаснио је да су телевизијске дебате у Француској имале велики значај, али који је временом знатно опао.

Димитрије Милић из организације Нови трећи пут објаснио је како се у Француској појавила врста источноевропског феномена у којем се постављају питања која више одговарају десници, попут питања о миграцијама. Упоредио је тренутну ситуацију у Француској са Чешком, у којој постоји разочарење грађана у левицу због немогућности одговора на њихове захтеве. „Сматрам да је  велики проблем ко кога представља у политичкој арени. Социјалистичка партија Француске постоји у неком безваздушном простору и не везује се за неку одређену групацију“, казао је Димитрије Милић. Он се осврнуо на питање које постоји у левим академским круговима постколонијалних друштава, а то је да се врши нека врста уступака становништву бивших колонија да би им указали на нове могућности. Милић је подвукао да су леви кругови блиски тој идеји отворености Француске према имиграцији.

Никола Перишић из Центра за друштвена истраживања оценио је како ће, према анкетама, кандидат из деснице сигурно ући у други круг на председничким изборима. Међутим, упозорио је да не би требало занемарити ни друге кандидате. „Пратећи кампању преко месец дана, пронашао сам да Француска личи на једну младу демократију. Француска је једна од ретких држава која има традиционално одржавање дебата, зато је Макрон исказао један недемократски елемент“, навео је Перишић. Он је додао како постоји доста оптужби између кандидата на личном нивоу, што имплицира на то да су у питању недемократске изборне кампање. Никола Перишић је закључио како ће Француска, уколико председник Макрон продужи свој мандат, бити више окренута Европској унији.

Трибину је организовао Центар за демократска истраживања (ЦДИ), а модераторка предавања ,,Француски избори 2022“ била је Тина Миловановић.

Related Posts