Вести

Одржана међународна конференција „Алтернативна брига у 21. веку – развој политика и добрих пракси за децу, младе и породице“

Међународна конференција „Алтернативна брига у 21. веку – развој политика и добрих пракси за децу, младе и породице“ одржана је поводом 20 година активности Удружења стручњака за заштиту деце и породице у Србији (FICE) на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Учесници конференције били су представници FICE удружења из земље и света, представници организација за заштиту деце, младих и породице, као и професори Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Конференцију је отворила проф. др Анита Бургунд Исаков са Факултета политичких наука, која је пожелела добродошлицу присутнима. Она је објаснила повод конференције – обележавање 20 година рада удружења FICE у Србији и 75 година постојања удружења FICE на међународном пољу. Професорка је истакла значај тематике конференције за унапређење струке социјалних радника у области рада са малолетним лицима и породичним случајевима. Проф. др Бургунд Исаков као циљ конференције истакла је дељење заједничких искустава социјалних радника у раду са младима, као и начина за њихово усавршавање.

У име Факултета политичких наука, присутнима се обратила продеканка за студије првог степена високог образовања, проф. др Наталија Перишић, која је акцентовала позитивно искуство вишегодишње сарадње Факултета са удружењем FICE. Она је нагласила значај поменуте сарадње Факултета политичких наука и његових студената у области социјалног рада и социјалне заштите због унапређене едукације. „Обогаћени смо и оснажени уз сарадњу са удружењем FICE. Факултет политичких наука води рачуна о области заштите деце и младих, као и о образовању социјалних радника, поготово у пољима злостављања, занемаривања као и траума у породици“, објаснила је проф. др Перишић.

Председница асоцијације FICE Србија Жељка Бургунд осврнула се на догађаје из маја ове године, и том приликом позвала присутне на минут ћутања. Она је објаснила значај рада асоцијације, који је важан на свакодневном нивоу, а поготово у ситуацији која је Србију задесила овог пролећа. „Водити организацију 20 година са скромним ресурсима, али великом подршком није лако, али вреди. Некада сам седела у клупама овог факултета као студент, а данас ћу представити резултате асоцијације FICE који нису само наши, већ и ваши“, најавила је председница асоцијације FICE госпођа Бургунд.

Представница UNICEF-а Србије Бојана Јефтић осврнула се на сарадњу са FICE и честитала на импозантном догађају. Она је објаснила значај делокруга датог удружења и том приликом им се захвалила на брзом и ефикасном деловању у кризним ситуацијама у пољу породичних односа, малолетника и деце. Госпођа Јефтић, као примере, навела је бројне ситуације породичног насиља и кризних догађаја. Она је истакла добробит младих као врховни циљ асоцијације.

Представница FICE International, проф. др Ана Катарина Шмид (Dr. phil. Anna Katharina Schmid) исказала је захвалност организаторима и поздравила колеге из UNICEF-а. Она је детаљније објаснила поље рада удружења FICE као проучавање и побољшавање контаката и веза коју градимо са децом, али и учење и разумевање различитих перспектива датих односа. „Надам се да ћемо сви чути нешто интересантно што ће се одразити на наша размишљања, али и понашања након ове конференције. Сваки корак који предузмемо је позив да нам се други придруже, да раде на деци око себе, али и да негују дете унутар себе“, рекла је проф. др Шмид.

О раду FICE Србија поводом јубилеја – 20 година, говорила је преседница асоцијације Жељка Бургунд.

,,Алтернативна брига у 21. веку” била је тема о којој говорио уводничар у тему конференције, потпредседник FICE Израел проф. др Имануел Групер (Emanuel Gruper).

Први панел на тему „Националне перспекртиве Србије о Алтернативној бризи у 21. веку“ отворила је проф. др Невенка Жегерац са Катедре за социјалну политику и социјални рад Факултета политичких наука Универзитета у Београду, која је представила перспективу академске заједнице Србије. Поред ове перспективе, перспективу актуелне праксе у резиденцијалној бризи представио је директор Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Београд, Зоран Милачић, док је перпективу актуелне праксе у алтернативној бризи представила председница Асоцијације центара за породични смештај и усвојење и директорка Центра за породични смештај и усвојење Београд, Мирјана Новаков.

„Интернационалне перспективе алтернативне бриге у 21. веку“ била је тема другог панела. О теми су говорили ко-председница FICE Европа Мартин Тоб (Martine Tobe), представник FICE Израел Алекс Шнајдер (Alex Schneider), генерални секретар FICE International Патрик Ризон (Patrick Reason), представница FICE Швајцарска проф. др Ана Катарина Шмид (Dr. phil. Anna Katharina Schmid) и Емок Лочсеи Балаши (Emóke Löcsei-Balássy). На крају другог панела своја искуства су изнели бивши корисници домског и хранитељског смештаја у Србији, уз питање „Шта кажу млади?“ на које су одговор дале организације „Мој круг“ и „Јаки млади“.

По завршетку другог панела изнете су препоруке за стратегију бриге о деци и младима базиране на личном искуству.

Конференција је одржана у организацији FICE Србија, FICE International, UNICEF и Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Модераторка конференције била је приф. др Анита Бургунд Исаков са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Related Posts