Вести

,

Разговор о књизи Илије Вујачића ,,Држава између грађанског и националног”

Удружење за политичке науке Србије (УПНС) организује

Разговор о књизи

ИЛИЈЕ ВУЈАЧИЋА

ДРЖАВА ИЗМЕЂУ ГРАЂАНСКОГ И НАЦИОНАЛНОГ

Прилози промишљању црногорског друштва и државе

(УДГ, Подгорица, 2021)

Држава између грађанског и националног бави се проблемима друштвене и политичке интеграције држава у културно-плуралним друштвима, а у њеном фокусу је Црна Гора. Аутор контекстуализује своје теоријске увиде како би дошао до одговора о најбољој политичкој стратегији интеграције Црне Горе као државе. Посебна вредност ове књиге јесте што основ за контекстуализацију професор Вујачић тражи у делима аутора који су живели у Црној Гори или су пореклом из Црне Горе.

Говоре:

Ђорђе Павићевић, професор ФПН

Марко Симендић, професор ФПН

Илија Вујачић, аутор и професор ФПН у пензији

Модератор: Небојша Владисављевић

Факултет политичких наука, слушаоница 3

уторак, 10. мај, у 14.00

Професор Вујачић је објавио следеће књиге: Федералистичка алтернатива. Њемачке теорије федерализма 17-ог вијека: Алтузијус, Хуго, Лајбниц (Београд, 1993); Политичка теорија – студије, портрети, расправе (Београд, 2002); Хроника одложене транзиције – политичке анализе (Нови Сад, 2005); Теоретичари либерализма (коаутор, Београд, 2007); Појмовник либералне демократије (коаутор, Београд, 2008); Федералистичка идеја. Почеци европске федералистичке традиције (допуњено и измењено издање) (Загреб, 2014); и Сазнање и политика (Загреб, 2014).

Професор Вујачић је обављао функцију декана Факултета политичких наука Универзитета у Београду у два мандата, као и председника Удружења за политичке науке Србије. Радио је и као гостујући професор на Факултету политичких наука Универзитета Црне Горе и на Хуманистичким студијама Универзитета Доња Горица, где и сада предаје и обавља функцију декана.

Разговор о књизи Илије Вујачића Држава између грађанског и националног

Related Posts