Вести

Отворена радионица ,,Филм и медији: идеологија и гледаоци”

Радионица ,,Филм и медији: идеологија и гледаоци”, коју води проф. др Јана Хашамова са Универзитета Охајо Стејт, одржава се на Факултету политичких наука Универзитета у Београду,  24. и 25. маја 2022. године.

Декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић свечано је дочекао проф. др Јану Хашамову са Универзитета Охајо Стејт, изразивши јој велику захвалност за радионицу коју ће држати на нашем факултету.

Радионицу је име пројекта „Српска образовна алијанса“ отворила директорка Центра за словенске, источноевропске и евроазијске студије Универзитета Охајо Стејт професорка др Анђела Брајнтлингер, која је ове недеље у посети Факултету политичких наука.

Проф. др Хашамова истакла је да психологија игра велику улогу у томе на који начин публика прихвата различите садржаје у медијима. Она је објаснила да свака информација носи неку поруку која је кодирана, а да декодирање почиње онда када она стигне до своје циљне групе и када је чланови групе протумаче на свој начин. ,,Када почнете да декодирате одређену поруку, схватићете је у складу са идеологијом и вредностима у које верујете. Идеологија је попут језичког система који је изражен у кодовима“, закључила је проф. др Јана Хашамова.

Учесници радионице имали су прилику да учествују у дискусији коју је водила проф. др Хашамова и да разговарају о томе на који начин употребљавамо вредности различитих идеологија у тумачењу медијских садржаја.

Радионица се одржава у оквиру пројекта „Српска образовна алијанса“ (Serbian Educational Alliance), који заједно спроводе Центар за словенске, источноевропске и евроазијске студије Охајо Стејт Универзитета и Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, а уз подршку Стејт департмента и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

 

 

Related Posts