Вести

Представљени резултати истраживања студената и студенткиња Факултета политичких наука Универзитета у Београду

Представљање истраживања на тему „Ставови студената о пост-ковид периоду“, „Понашање гласача на изборима 2020. године у контексту сукоба у Украјини“ и „Ставови младих о идеолошким правцима у Републици Србији“, које су спровели студенткиње и студенти међународних студија, студија политикологије и социјалне политике и социјалног рада у оквиру вежби из предмета Методологија политиколошких истраживања са статистиком, одржано је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

У истраживању на тему „Ставови студената о пост-ковид периоду“ учествовали су студенти смера социјалне политике и социјалног рада, а презентацију истраживања одржале су Милица Симовић и Јована Бркић. Метод прикупљања података био је Google упитник и теренско анкетирање, у ком је учествовало 933 испитаника просечне старосне доби 26,9 година на територији Републике Србије. У оквиру анкете обрађиване су теме попут оцене задовољства онлајн наставом, поштовање ковид мера и пораста степена анксиозности и депресивности међу студентима. Резултати спроведеног истраживања показали су да је испитаницима највише недостајало излазака, дружења и одласка на факултет, као и да опасност од пандемије није схваћена озбиљно.

У истраживању на тему „Понашање гласача на изборима 2020. године у контексту сукоба у Украјини“ учестовавали су студенти међународног смера и студенти групе П1 политиколошког смера, а презентацију су одржали Катарина Богићевић и Андреј Наумовић. Поменуто истраживање је доказало да се грађани Србије о политичким збивањима информишу путем телевизије,  тачније путем јавних сервиса, док се међу штампаним медијима издвајају „Блиц“ и „Новости“. Од укупног броја испитаника 81%  изјаснило се против увођења санкција Русији, док за главне кривце рата у Украјини наводе САД и НАТО, иако нису непосредни учесници.

У истраживању на тему „Ставови младих о идеолошким правцима у Републици Србији“ учествовали су студенти политиколошког смера, док су презентацију одржали Вукашин Цупара и Марко Мићуновић. Основни циљ истраживања било је проучавање упознатости грађана Србије, старосне доби од 15 до 30 година, са појмом идеологије и идеолошких праваца домаћих партија. Истраживање је показало да испитаници са појмом идеологије највише повезују комунизам, као и да су највише упознати са идеологијом социјализма. Приближно 90% испитаника се изјаснило да није учлањено ни у једну политичку странку, што потврђује премису да су страначке оријентације нејасне, као и да су младима постојеће политичке опције неподесне за изношење ставова.

Представљање је водио студент докторских студија на ФПН-у и сарадник у настави МА Ненад Спасојевић, који се захвалио проф. др Вери Арежини и доценту др Николи Јовићу на заједничкој реализацији једанаестих по реду студентских истраживања у оквиру предмета Методологија политиколошких истраживања са статистиком.

 

Related Posts