Вести

,

Модул мастер програма Међународне студије: Међународно хуманитарно право и право људских права

Модул мастер програма Међународне студије

МЕЂУНАРОДНО ХУМАНИТАРНО ПРАВО И ПРАВО ЉУДСКИХ ПРАВА

Зашто овај мастер?

Оружани сукоб у Украјини током 2022. године је нажалост отворио многа политичка и међународноправна питања. Процене су да је од краја фебруара до краја маја 2022. године у овом оружаном сукобу (на мастеру ћете научити разлику између „рата“ и „оружаног сукоба“!) страдало нешто мање од 5000 цивила, да је из Украјине отишло преко 7 милиона људи, а материјалну штету је у овом тренутку немогуће прецизније измерити иако је јасно да је она заиста огромна.

Да ли је руска употреба силе у Украјини легална или не? Kакве су, независно од претходног питања, обавезе и Русије, али и Украјине које прописује међународно хуманитарно право (МХП)? Могу ли се током оружаног сукоба нападати цивили и ако не могу шта представља концепт „колатералне штете“? Да ли су борци из Азовстала ратни заробљеници или не, и ако јесу могу ли они бити кажњени? Да ли се право људских права примењује и у току оружаних сукоба или само у мирнодопско време? Да ли је у том смислу важан излазак Русије из Савета Европе? Да ли су лица која су напустила Украјину избеглице или не? Зашто је то питање правног статуса важно за њихова права и обавезе? Имају ли друге државе право да помогну Украјини у овој ситуацији? На који начин? Да ли их то чини страном у сукобу? Знате ли да је дошло до прве пресуде у вези са ратним злочинима у Украјини? Kо може да донесе овакве пресуде?

Јасно је и на основу ових питања да смо у претходном периоду углавном усредсређени на Украјину. Нажалост, у овом тренутку у свету постоји више од 40 оружаних сукоба са огромним последицама. Осим тога, и у нашем „региону“ су се, не тако давно, одвијали многобројни оружани сукоби чије последице и данас осећамо. Kолико знамо у вези са тим? Kоје су жртве? Знамо ли судбину несталих? Имају ли жртве право на накнаду штете? Добијају ли је? Kакви су процеси за ратне злочине пред националним судовима држава насталих распадом Југославије?

Ово су само нека од питања чије ћемо одговоре тражити током ваших будућих мастер студија. Са вама ће радити предавачи који имају богато предавачако и научно-истраживачко искуство у областима које су заступљене на мастеру. Предавачи ће користити савремене предавачке технике, имаћете гостујуће предаваче који долазе и из праксе, организоваће се семинари и округли столови у овој области, а предавачи ће вас припремити и за израду вашег оригиналног мастер рада. А можда вам је још значајније да прочитате утиске неких од наших бивших студената који су направили каријере у области МХП-а и права људских права.

Вињ информација о мoдулу мастер програма налази се на: https://www.fpn.bg.ac.rs/modul-medjunarodno-humanitarno-pravo-i-pravo-ljudskih-prava

Related Posts