Вести

Факултет политичких наука потписао уговор у оквиру EMBRACE пројекта који се финансира из HORIZON Research and Innovation програма ЕУ

Факултет политичких наука постао је саставни део конзорцијума који чине 13 европских универзитета окупљених око пројекта “EMBRACing changE: Overcoming obstacles and advancing democracy in the European Neighbourhood”. Као једини представник са западног Балкана, истраживачки тим ФПН-а, који чине проф. др Небојша Владисављевић, проф. др Бојан Вранић и проф. др Данијел Бохслер, ће у периоду од 2022. до 2025. године радити на иновативним истраживањима промоције демократије у регионима европског суседства.

EMBRACE анализира блокаде демократизације у европском суседству, идентификује начине за њихово превазилажење и предлаже нове инструменте политике за унапређење демократије у ЕУ (ЕУДП). EMBRACE узима у обзир развоје у изградњи демократије, процењујући инструменте, амбиције и концепте ЕУДП. EMBRACE истражује епизоде ​​политичког застоја и отварања како би идентификовао, анализирао и објаснио бихевиоралне, институционалне и структурне блокаде, као и услове под којима се оне могу превазићи. EMBRACE је осетљив на варијације у путањама демократизације и културном, историјском и геополитичком контексту у којем се појављују блокаде. Такође, пази на блокаде унутар ЕУ. EMBRACE истражује локалне потребе за побољшаним ЕУДП-ом и развија нове алате политике (нпр. дигитална платформа, алатка за мапирање ЕУДП-а, збирка најбољих пракси ЕУДП-а, политички документи, видео клипови, подкасти, вебинари за обуку) за практичаре ЕУДП-а и продемократске активисте. EMBRACE-ов приступ емпиријском истраживању комбинује квантитативно велико-N са квалитативном средњо-N компаративном стратегијом истраживања. Квантитативно, EMBRACE анализира веће трендове ЕУДП-а и његове ефекте на демократизацију у последње две деценије у сва 23 суседа. Квалитативно, EMBRACE истражује епизоде ​​застоја и отварања из 12 одабраних земаља источне Европе, јужног Кавказа, западног Балкана, северне Африке и Блиског истока. Унутар- и међурегионално поређење је систематски укључено у EMBRACE-ов истраживачки дизајн и структуру ВП. За прикупљање и анализу података, удружују се партнери из конзорцијума који се налазе у земљама ЕУ и ван ЕУ. Шест комитета заинтересованих страна прати цео процес истраживања обезбеђујући да се узму у обзир локалне потребе и наративи. Чинећи то, EMBRACE пружа ЕУ дубинско знање и иновативни политички алат који унапређује партнерства за стабилно и сигурно европско суседство, и подстиче отпорне политичке актере да прихвате демократске промене.

Related Posts