Вести

Одржана панел-дискусија ,,Млади и изградња мира у региону: они се буде?”

Панел-дискусија на тему ,,Млади и изградња мира у региону: они се буде?” одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Учесници дискусије били су Миа Бјелогрлић, ауторка ТВ серијала ,,Она се буди”, доц. др Биљана Ђорђевић са Факултета политичких наука, Ивана Маркулић из  Регионалне канцеларије за сарадњу младих у Србији и алумна “Follow us” програма Мисије ОЕБС-а на Косову и Мисије ОЕБС-а у Србији, Никола Вучић, ТВ продуцент, уредник и аутор публикације ,,Критика токсичне мушкости” и Никола Ристић, активиста и експерт за комуникације.

Панел-дискусију отворили су чланови Дебатног клуба ФПН-а Катарина Лазић, Павле Антонијевић, Ана Марковић, Никола Пантелић и Андријана Ристић, дебатујући на тему родне равноправности. Симулирајући улоге Владе и опозиције, изнели су аргументе за и против.

Уводну реч имао је Никола Вучић који је објаснио концепт токсичног маскулинитета. Он је истакао да то није биолошка категорија, већ да представља социолошки конструкт. ,,Токсична мушкост је она мушкост која покушава агресијом, било физичком, било вербалном да одговори на сваки изазов у микро и макро сфери. Опис токсичног маскулинитета можемо видети на свим нивоима, нарочито у политици где политичари нису сензибилни за питања родне равноправности“, нагласио је Никола Вучић.

Ивана Маркулић рекла је да су предрасуде према другима и те како повезане са неким патријархалним становиштима. Она је навела разлику између мушкараца и жена рекавши да су жене спремније да изађу у јавност и причају о проблемима са којима се суочавају. ,,Изградња мира је управо то да имамо структуру заједнице која по свом добром саставу уништава узрочнике будућих насиља и конфликата. Ми заједнички радимо на томе да направимо друштво у којем неће бити говора мржње”, казала је Ивана Маркулић.

Доц. др Биљана Ђорђевић указала је на проблем патријархата у руралним срединама, због чега жене у таквом окружењу често наилазе на осуду. Према њеним речима, урбане и руралне средине се знатно разликују према томе што су се у руралним срединама заједнице чвршће држале заједно. ,,Хегемони маскулинитет који мушкарци усвајају вољно или им је наметнут, жели да одбрани нацију, идеју породице и улогу жене у томе. Они ће тражити да се многа права које жене имају укину и да из тога произилази јасна веза између родне равноправности и јачања деснице и положаја жене у породици и нацији“, подвукла је доц. др Биљана Ђорђевић.

Никола Ристић казао је да се у мору комуникација путем друштвених мрежа не прича довољно о проблему родне равноправности. Он је оценио да је подизање видљивости и свести о том проблему корак ка његовом решавању. ,,Наративе односа с јавношћу увек креирају властодршци. Да постоји довољна политичка воља на ту тему, проблем родне равноправности би се одавно решио“, саопштио је Никола Ристић.

Миа Бјелогрлић осврнула се на значај свог ауторског пројекта ,,Она се буди“ и колико је тема сексуалног узнемиравања жена покренула неке остале важне друштвене теме о којима се раније у медијима није говорило у великој мери. Она је додала да је знатан део свог истраживања обавила у руралним срединама, подсетивши колико је велики значај информација које одатле долазе. ,,Положај жене се никад није променио, а то произилази из нужности да жена остане стуб породице и друштва, како би то друштво сачувало нацију. Национализам је тај који зауставља било коју врсту родног прогреса и родне еманципације“, предочила је Миа Бјелогрлић.

Модераторка панел-дискусије била је Милена Стошић из Мисије ОЕБС-а у Србији.

Панел-дискусија одржана је у организацији Регионалне канцеларије за сарадњу младих (RYCO), Организације за европску безбедност и сарадњу у Србији (OEBS) и Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Related Posts