Вести

Представљен Хајде клуб на Факултету политичких наука

Представљање Хајде клуба, формираног у оквиру трећег циклуса RYCO Програма за студенте/киње новинарства, одржано је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Представљање Клуба отворио је продекан за научноистраживачку делатност ФПН-а проф. др Немања Џуверовић. Он је нагласио да је ово први заједнички пројекат са Регионалном канцеларијом за сарадњу младих (RYCO), али и основа даље сарадње. ,,Студирање има два колосека, један обавезни и други, који заиста чини студирање. Имате цео екосистем онога што волите да радите, а овакав један пројекат јесте оно због чега се ужива у студирању”, истакао је проф. др Џуверовић.

Присутнима се обратила и шефица RYCO канцеларије у Србији Марија Булат, која је казала да је циљ Клуба повезивање младих на Западном Балкану кроз пројекте размене. ,,Све оно где млади могу да се окупе ми називамо разменом, јер долази до размене мишљења, интересовања, ставова, а ми смо ту да то подржимо”, изјавила је шефица RYCO канцеларије у Србији. Марија Булат предочила је да је циљ њихових пројеката и укључивање младих људи који нису везани за организације цивилног друштва и који нису само средњошколци. ,,Платформа Хајде, на којој сарађујемо са Факултетом политичких наука, сјајна је могућност за све студенте и студенткиње новинарства са Западног Балкана, јер даје прилику да радите оно за шта се школујете”, објаснила је Марија Булат.

Ментор ФПН тима студената новинарства био је доц. др Марко Недељковић, који је рекао да је тим формиран у исто време када и у остатку региона. ,,Тимови креирају приче које сматрају релевантним и важним за младе. Сваки члан креирао је три приче, једну индивидуалну, једну причу која је релевантна за регион и коју је креирао са колегом са универзитета из региона, док је трећа прича била тимска”, предочио је доцент др Недељковић. Он је нагласио да је платформа Хајде намењена младима у целом региону, где млади могу да пишу о темама које су релевантне, а које су недовољно присутне. ,,Ово је добра прилика да поделите регионалне проблеме младих, али уједно и могућност да искористите додатне програме које нуди RYCO”, закључио је доц. др Недељковић.

На крају представљања платформе Хајде додељени су сертификати учесницама RYCO програма за 2021. годину студенткињама Александри Ничић, Маји Милошевић, Јовани Станковић и Невени Јовановић. Чланице Хајде клуба представиле су своје приче и искуства са Програма.

Хајде клуб формиран је у оквиру трећег циклуса RYCO Програма за студенте/киње новинарства, који је реализован у сарадњи са Факултетом политичких наука у Београду у периоду од октобра до децембра 2021. године. Приступање клубу подразумева да студенти/киње новинарства имају могућност да креирају медијске садржаје и објављују своје новинарске приче на новој регионалној платформи за младе ,,Хајде” (https://hajde.media/), али и да сарађују са колегиницама и колегама из региона будући да је Хајде клуб формиран и на осталим факултетима који образују будуће новинаре и медијске професионалце са Западног Балкана који су били партнери током реализације пројекта.


Related Posts