Вести

Почео Хуманитарни форум пројекта HUMAIN

Хуманитарни форум, централна активност на пројекту “Mainstreaming Humanity in Western Balkans: From Education to Reconciliation (HUMAIN)”, отворен је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

На отварању Форума говорили су продекан за други и трећи степен високог образовања Факултета политичких наука проф. др Дарко Надић и доценткиња Факултета политичких наука Универзитета у Београду др Јања Симентић-Поповић.

Проф. др Дарко Надић пожелео је добродошлицу учесницима Форума и истакао да је хуманост изузетно важна и актуелна тема која представља будућност цивилизације. Доц. др Јања Симентић-Поповић нагласила је како ће Форум наредних шест дана бити централно место за размену идеја, мишљења и ставова учесника, са акцентом на теми хуманости. Она је додала да ће неке од тема о којима ће се дискутовати, између осталог, бити и улога људских права у заштити човечности, као и заштита права у ситуацијама оружаних сукоба и лица која напуштају оружане сукобе.

Прво предавање на Форуму на тему ,,Принцип човечности у доба мира и рата“, одржао је проф. др Милош Хрњаз са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Проф др. Милош Хрњаз изјавио је да је саставни део људске природе нечовечно поступање, јер се човек по природи понаша и човечно и нечовечно, али и да постоје морална и правна ограничења нечовечног понашања. Он је указао како је човечност повезана са концептом човечанства и како би она увек требало да буде универзална за све појединце. ,,Човечност подразумева универзалност која је одувек била утопијска и никада запрво није постојала. Све што је утопијско у исто време је и субверзивно и опасно за постојећи систем“, навео је проф. др Хрњаз. Он је оценио да се норме међународног права не поклапају увек са принципом човечности, као и да има норми које су изузетно нечовечне. Проф. др Милош Хрњаз закључио је да је принцип човечности важан приликом доношења и тумачења међународних правних норми, али не и једини принцип.

Форум се одржава на Факултету политичких наука од 27. септембра до 2. октобра 2022. године и окупио је 15 студената из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије и преко 10 предавача и стручњака. Студенти ће током шест дана рада на Форуму, кроз предавања и радионице, имати прилике да се са различитих аспекта упознају са концептом хуманости. Радни дани су подељени у тематске целине, тако да ће студенти имати прилике да више чују о следећим темама: улози људских права у заштити хуманости; хуманости у кризама и заштити цивила током рата; хуманости у ситуацијама избеглиштва; хуманости на делу кроз упознавање са механизмима транзиционе правде и улогом међународних организација.

Предавачи на Форуму долазе са високообразовних институција из региона (Универзитет у Сарајеву – ФПН; Универзитет Доња Горица – Хуманистичке студије; Универзитет у Београду – ФПН и Правни факултет) и Европе (Универзитет у Женеви, Женевска академија за међународно хуманитарно право и људска права); истраживачких институција (истраживачки центар Словеначке академије науке и уметности) и из релевантних међународних организација (MKCK, UNHCR).

Током Форума студенти ће имати прилике и да наставе и тимски рад са менторима на изради прилога у форми блогова на тему хуманости у различитим ситуацијама и контекстима.

Пројкат је подржан од стране Фонда за Западни Балкан (Western Balkans Fund).

 

Related Posts