Вести

Четврти дан Хуманитарног форума

Четврти дан регионалног семинара под окриљем пројекта Mainstreaming Humanity in Western Balkans: From Education to Reconciliation (HUMAIN) протекао је у знаку тема из избегличког права.

На који начин су норме међународног избегличког права повезане са ширим концептом хуманости – учесници семинара дискутовали су са проф. др Бојаном Чучковић са Правног факултета Универзитета у Београду. Подвукавши да је идеја хуманости у сржи међународних конвенција које прописују мере заштите избеглица, проф. др Чучковић указала је на потребу даљег развоја овог корпуса правних правила.

Искуства о старању и заштити избеглица на терену поделила је Љубимка Митровић, експерткиња Тима за правну заштиту Канцеларије UNHCR у Србији. Упозоривши да је избеглиштво привремена категорија која, као таква, захтева трајна решења, истакла је да је заштита избеглица par exellence правно питање.

О томе како Европска унија, као специфична регионална организација, приступа питању заштите избеглица – учесници семинара дискутовали су са др Јањом Симентић Поповић, доценткињом на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Том приликом, предочене су одређене „кочнице” које стоје на путу комплетирања Заједничког европског система азила (Common European Asylum System).

Током последње сесије, учесници семинара имали су прилику да са својим менторима разговарају о потенцијалним темама које ће дубље анализирати по заврштеку Хуманитарног форума.

Related Posts